G-QSYTB3MLZY
Italiaans Pasta Vegetarisch

Ravioli met geroosterde bloemkool, hazelnoten, ricotta, Parmezaanse kaas en salieboter

Voor Het Eetatelier van donderdag jl. was het de opdracht om iets met groenten uit het seizoen te maken.

Ik heb gekozen voor bloemkool en geroosterd vind ik deze groente nog lekkerder. Ik vind het leuk om zelf pasta te maken en ik heb daar diverse gereedschappen voor in huis. Ik heb gekozen voor de middelgrote variant van raviolistekers.

Uiteraard begon ik weer aan de late kant en was ik net op tijd klaar voor het diner. Het was weer supergezellig, heerlijk eten en ook nog heel leerzaam met dank aan Eva Flantua. Met ons tienen hebben we 30 verschillende groenten, noten, fruit en kruiden gebruikt. Dit is de hoeveelheid die een mens nodig heeft om de darmflora gezond te houden. Het volgende Eetatelier is op 3 april (de eerste donderdag van de maand), de locatie volgt.

Aantal personen

4

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 2x zoveel pastabloem als het gewicht van eieren zonder schaal
  • 50 gram geroosterde hazelnoten
  • 125 gram ricotta
  • ½ bloemkool
  • 50 gram pecorinokaas + extra als topping
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 theelepel knoflook-pikantpoeder (te koop bij de Middenoosterse winkel, ik koop het bij de Multiversmarkt langs de busbaan in Almere)
  • 50 gram roomboter
  • ½ bosje salie

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • weegschaal
  • keukenmachine met deeghaak
  • plasticfolie of plastic zak
  • pastamachine
  • raviolisteker
  • schone theedoeken
  • kookpan
  • vergiet
  • koekenpan
  • kwast

Bereidingstijd

10 minuten + 30 minuten wachten + 30 minuten

Bereiden

Verwarm de oven voor (elektrisch: 200 °C / hetelucht: 175 °C / gas: stand 3). Snijd de bloemkool grof en rooster hem ongeveer 20 minuten in de oven. Stamp hem grof. Laat afkoelen.

Maak ondertussen de pasta. Zet de deegkom op een weegschaal en breek de eieren hierboven. Voeg hier 2x zoveel pastabloem toe als het gewicht van de eieren en kneed het deeg op de hoogste stand tot de er geen stukjes deeg meer aan de wand van de deegkom zitten. Wikkel het deeg in plasticfolie of doe het in een plastic zak en laat het 30 minuten rusten.

Hak de hazelnoten fijn. Meng de bloemkool met de ricotta, hazelnoten en de geraspte pecorinokaas. Breng op smaak met zout, peper en knoflook-pikantpoeder. Ik deed dit in het hakmolentje van de staafmixer.

Verdeel het deeg in 4 stukken. Zet het pastastuk op de keukenmachine en kneed het deeg door dit steeds dubbel te vouwen en door de pastaroller op de dikste stand (bij
mij is dit stand 8) te halen, ongeveer 10-15 keer. Rol het hierna uit tot de 1 na dunste stand van de pastaroller, bij mij is dit stand 1. Druk de raviolisteker zachtjes in de pastaplak, dan weet je waar je de vulling neer moet leggen. Maak kleine balletjes van de vulling, afhankelijk van de grootte van je raviolisteker, er moet nog een rand overblijven om de ravioli dicht te kunnen plakken. Bestrijk de randen van de ravioli met water, dek het geheel af met nog een pastavel en steek er ravioli uit. Herhaal dit met de andere twee plakken. Rol de resten weer door de pastamachine en maak zo nog een aantal ravioli. Op de foto zie je hoe ik mijn laatste rest pastadeeg nog een keer bedek met het bloemkoolmengsel.

Smelt de boter in een pan en bak de salie krokant. Kook de ravioli in 3 tot 4 minuten in ruim water met zout. Roer de ravioli voor het serveren door de boter. Het was trouwens ook erg lekker met gebakken boerenkool als topping in plaats van salie!