Brood Stoomoven Vegetarisch

Pitabroodjes

Veel mensen hebben nog nooit zelf brood gemaakt en ik vind het erg leuk om te doen. Deze pitabroodjes kun je bakken in de oven of met veel olie “frituren” in de koekenpan. Lekker met een dip zoals baba ganoush of labneh. In mijn stoomoven van Neff kan ik het deeg op de deegrijsstand in 30 minuten laten rijzen. Heb je deze functie niet, dan moet het deeg op een warme plek 60 minuten rijzen.

Aantal pita’s

4

Ingrediënten

  • 250 gram bloem + extra om te bestuiven
  • 1 zakje gist
  • 150 milliliter lauwwarm water
  • ½ theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • (zonnebloemolie om te bakken)

Keukenmateriaal

  • keukenmachine met deeghaak
  • oven met bakplaat
  • bakpapier
  • koekenpan

Bereidingstijd

45 minuten met deegrijsfunctie of 75 minuten zonder deze functie

Bereiden

Doe de bloem, gist, komijnzaad, water, zout en de olijfolie in de beslagkom van de keukenmachine en zet de deeghaak erop.  Zorg ervoor dat de gist en het zout elkaar niet raken. Kneed het deeg gedurende 8 minuten op stand 4. Als je geen keukenmachine hebt, kun je het uiteraard ook met de hand kneden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.

Haal het deeg uit de kom, verdeel het (hoeft niet precies) in 4 gelijke delen en leg de bollen op de bakplaat.

Schuif de bakplaat 30 minuten in de oven op “deegrijsstand 1”. Of laat het deeg afgedekt met een schone theedoek 60 minuten op een warme plaats rijzen.

Strooi een klein beetje bloem op het werkblad en vorm met de hand ronde of ovale pita’s van ongeveer 1 à 2 centimeter dikte. Doe een flinke scheut zonnebloemolie in een koekenpan. Bak de pita’s stuk voor stuk aan beide kanten goudbruin en gaar (duurt ongeveer 3 minuten).

Als je ze in de oven wilt bakken, verwarm dan de oven voor op 230°C.
Doe de pitabroodjes in de oven voor ongeveer 10 minuten tot ze licht goudbruin zijn.