Hoofdgerecht Italiaans Vegetarisch

Pasta met pompoen, shiitake en salie

Dit weekend heb ik weer rotolo gemaakt en ik vond het handig om 2 pompoenen tegelijk klaar te maken: 1 voor de rotolo en 1 voor deze pasta. Het recept komt van Jamie Oliver en ik  vond het zo lekker, dat ik bijna bij elke hap zei: “Zo, dit is lekker!” Voor herhaling vatbaar dus en dan zal ik de pasta zelf draaien. In verband met mijn vrijwilligerswerk had ik daar gisterenavond geen tijd voor, helaas.

Het gerecht was vrij snel klaar, maar dit kwam doordat ik de pompoen al eerder had klaargemaakt. Het schillen van de pompoen is altijd wel een klusje, mocht je daar geen zin in hebben, er zijn kant-en-klare pompoenblokjes in de supermarkt te Een afbeelding van AH Flespompoen stukjeskoop, zowel vers als in de diepvries. Ik bakte nog wat blaadjes salie in olijfolie ter garnering (toch handig zo’n struik in de tuin) en strooide er versgemalen pecorinokaas over. Wil je het veganistisch maken, neem dan veganistische kaas.

Aantal personen

4

Ingrediënten

  • 1 flespompoen
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel pul biber of chilivlokken
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 400 gram volkorenpasta of andere pasta (ik gebruikte verse spaghetti)
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 kleine Spaanse peper
  • 4 zongedroogde tomaten
  • 6 verse blaadjes salie
  • 8 shiitakes, in dunne reepjes
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 2 eetlepels balsamicoazijn

ter garnering

  • wat blaadjes salie (optioneel)
  • olijfolie (optioneel)
  • 4 eetlepels pompoenpitten (optioneel)
  • geraspte (veganistische) kaas (optioneel)

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • dunschiller
  • bakpapier
  • aluminiumfolie
  • blender
  • grote kookpan
  • hapjespan
  • (kleine koekenpan)
  • kaasrasp

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de flespompoen in de lengte doormidden en snijd deze helften in lengte in 4 delen. Verwijder de pitten en draden en schil de pompoen. Snijd de pompoen in blokjes van 2 tot 3 centimeter. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en spreid de pompoenblokjes over de plaat uit. Doe 2 eetlepels olijfolie erover en bestrooi ze met het venkelzaad, de pul biber en wat zout en versgemalen peper. Dek af met een vel bakpapier en een vel aluminiumfolie en bak ze zacht en gaar in ongeveer 40 minuten. Haal uit de oven en laat iets afkoelen.

Kook de volkorenpasta in een pan gezouten kokend water zoals aangegeven op de verpakking.

Pel de ui en de knoflook. Haal het steeltje van de Spaanse peper. Snijd de shiitake in plakjes. Hak de ui met de knoflook, de Spaanse peper, de zongedroogde tomaten, de overige 2 eetlepels olijfolie en de salie in een blender fijn. Je kunt ook alles met de hand fijnhakken, maar in een blender gaat het net iets sneller.

Verhit een grote pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Voeg  het uimengsel en een snufje zout toe en bak 3 tot 4 minuten.

Voeg de shiitakes toe en bak 3 tot 4 minuten, tot ze goudbruin en krokant zijn.

Blus de pan af met de balsamicoazijn en voeg de pompoen en 1 theelepel zwarte peper toe. Bak 4 minuten, zodat de smaken op elkaar kunnen inwerken en de pompoen wat kleur krijgt. Voeg een kleine soeplepel pastakookvocht toe om de saus wat dunner te maken. Voeg de gekookte pasta toe en roer goed, zodat de pasta goed met saus bedekt is.

Bak voor de garnering de blaadjes salie (indien je ze gebruikt) in wat olijfolie in een paar minuten krokant.

Garneer de pasta eventueel met de pompoenpitten, de krokante salie en wat geraspte (veganistische) kaas en serveer.