HomeGebak Appelgalette

Appelgalette

Posted in : Gebak, Nagerecht, Vegetarisch on by : Els Tags: , , , , , , , , ,

Hier een simpel en succesvol toetje of gebakje bij de koffie. De galette op de foto is door Mees gemaakt. Je gebruikt kant-en-klaar bladerdeeg, vers of diepvries, ik vind zelf een rol vers bladerdeeg altijd handig! De appel snijd ik in dunne ringen op de snijmachine, maar als je een scherp mes hebt of nog beter een mandoline, dan werkt het uiteraard ook. Een mandoline ontbreekt nog in mijn keuken, die zet ik op mijn verlanglijstje! In het oorspronkelijke recept stond dat er 6 Granny Smith appels nodig zijn, dit is veel te veel, 3 was genoeg.

Aantal personen

4 tot 6

Ingrediënten
  • 3 Granny Smith appels
  • 2 eetlepels citroensap
  • bloem om te bestuiven
  • 375 gram diepvriesbladerdeeg (6-8 plakjes), ontdooid of 1 rol vers bladerdeeg
  • 50 gram boter
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • vanille-ijs of lobbig geklopte slagroom voor erbij
Keukenmateriaal
  • dunschiller
  • appelboor
  • mandoline/snijmachine/scherp mes
  • schaal
  • eventueel deegroller
  • bakplaat
  • bakpapier
  • oven
Bereidingstijd

15 minuten + ongeveer 50 minuten oventijd

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de boter in blokjes.  Schil de appels, boor ze uit en snijd ze in heel dunne ringen (gebruik een mandoline of snijmachine). Doe ze in een schaal en schep ze voorzichtig om met citroensap, zodat ze niet verkleuren.

Bestuif het werkvlak met bloem. Leg de plakjes op elkaar en rol het deeg uit tot een ronde lap van 5 mm dik. Snijd deze bij tot een cirkel van 28 cm doorsnee en leg op de bakplaat. Schik hierop de appelringen dakpansgewijs in een cirkel. Verdeel de blokjes boter erover en strooi er de helft van de suiker over. Bak de galette 30 minuten.

Strooi de rest van de suiker over de galette. Bak de galette nog 10 minuten tot de bovenkant mooi karamelliseert. Kijk na 5 minuten nog even in de oven om te controleren dat de suiker niet aanbrandt. Snijd de galette in punten en serveer warm met ijs of slagroom.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: