Feestelijk vegan Vegetarisch Voorgerecht

Tartaar van zoete aardappel, appel, sjalot met zwarteknoflookvinaigrette

Dit feestelijk voorgerecht is een mooi gerecht voor een vegan feestdiner. Het ziet er prachtig uit en heeft veel bij elkaar passende smaken. Zwarte knoflook is heel bijzonder. Je kunt het zelf maken, maar dat kost zeer veel stroom, de knoflook moet 3 tot 8 weken op lage temperatuur worden verwarmd. Ik wil het graag een keer in grote hoeveel maken, stuur even een berichtje als je een of meer bolletjes wilt ontvangen (€2,50 per stuk). Je kunt het ook bij AH kopen van het merk Souq, ik heb mijn bolletje bij de Sligro gekocht.

De zoete aardappel kun je van tevoren maken, ik legde hem bij een ander ovengerecht in de oven, dit scheelt stroom en tijd op de dag zelf. Ook de walnoten legde ik erbij, dan waren die ook vast lekker geroosterd voor de dressing en garnering.

Aantal personen

6

Ingrediënten

  • 1 grote zoete aardappel (300 gram)
  • olijfolie
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 friszure appel (bijvoorbeeld Granny Smith)
  • 2 sjalotjes
  • handje walnoten
  • handje waterkers

Vinaigrette

  • 3 teentjes zwarte knoflook
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 50 milliliter walnootolie (of sesamolie)
  • 1 deciliter olijfolie
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 25 gram walnoten
  • 3 takjes bladselderij (alleen de blaadjes)

Keukenmateriaal

  • aluminiumfolie
  • blender of staafmixer met hakmolentje
  • koksmes
  • snijplank
  • schaal
  • serveerring ø 8 centimeter
  • 6 mooie bordjes

Bereidingstijd

Ongeveer 1 uur, waarvan 45 minuten oventijd

Bereiding

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 180°C (elektrische oven)/160°C (heteluchtoven). Leg de zoete aardappel op een stuk aluminiumfolie en wrijf hem in met wat olijfolie. Bestrooi met wat zout en versgemalen zwarte peper en vouw het pakket goed dicht. Pof de zoete aardappel in 45 minuten gaar in de oven. Neem uit de oven en verwijder het aluminiumfolie. Laat de aardappel helemaal afkoelen. Leg tijdens het bakken de walnoten op de bakplaat erbij en rooster deze 8 minuten mee. Keer ze na 4 minuten om, zodat ze gelijkmatig bruin worden.

Hak voor de vinaigrette de zwarte knoflook met de balsamicoazijn in een blender of het hakmolentje van de staafmixer fijn. Klop er de walnoot- en olijfolie doorheen. Breng de vinaigrette op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Bereiding

Pel voorzichtig de schil van de afgekoelde zoete aardappel. Snijd het vruchtvlees in blokjes en doe deze in een schaal. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en doe bij de zoete aardappel in de schaal. Pel de sjalot en snijd deze heel fijn. Doe ook de sjalot bij de zoete aardappel in de schaal.

Hak 25 gram walnoten fijn. Roer de gehakte walnoten en de bladselderij door de dressing.

Meng 1 eetlepel van de vinaigrette door het zoete-aardappelmengsel. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Maak met behulp van een serveerring tartaartjes van het mengsel op bordjes. Schep er de resterende vinaigrette om- en overheen. Maak af met nog wat geroosterde walnoten en blaadjes waterkers.