Feestelijk vegan Vegetarisch Voorgerecht

Steak tartare van watermeloen

In ons gezin zijn we dol op steak tartare van rundvlees, een traditioneel Frans gerecht. Deze keer dus niet met vlees, maar watermeloen. Het is verbazingwekkend hoe vlezig een watermeloen wordt, nadat je hem hebt gemarineerd. De smaak is pittig en fris en het ziet er prachtig uit. En voor wie toch liever vlees eet, zie hier een eerder gepubliceerd recept met vlees én vis. En deze tartaar doet er beslist niet voor onder!

Aantal personen

4-6

Ingrediënten

  • 1 (liefst) pitloze watermeloen, ongeschild gewicht ongeveer 1,2 kilogram
  • 1 (bio)citroen
  • 1 avocado
  • 1 eetlepel kappertjes
  • ½ bosje bladpeterselie
  • eventueel 2 theelepels nigellazaad & sesamzaad
  • eventueel 50 gram jonge slablaadjes

Marinade

  • een stuk verse gember ter grootte van 2 vingerkootjes
  • 1 theelepel agavesiroop of honing
  • ¼ theelepel cayennepeper
  • ½ theelepel zeezout of naar smaak
  • 3 eetlepels rijstazijn
  • 4 eetlepels Japanse sojasaus met minder zout
  • 2 eetlepel goede extra vierge olijfolie + eventueel extra
  • eventueel een paar druppels groene tabasco of 1 theelepel jalapeñopeper (potje)

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • fijne rasp
  • grote kom
  • ziplockzak of vacumeerzak + vacumeermachine
  • dresseerring(en)

Bereidingstijd

30 minuten + 3 uur marineren

Bereiden

Voorbereiding

  • Schil de watermeloen, zorg dat ook het wit eraf gesneden wordt. Snijd de meloen in blokjes van 0,5 centimeter.
  • Boen de citroen schoon onder de hete kraan en rasp de schil, alleen het geel, het wit is bitter.
  • Schil de avocado en snijd deze in blokjes van 0,5 centimeter.
  • Snijd de kalamata-olijven grof.
  • Snijd de bladpeterselie fijn.
  • Schil en rasp de gember.
  • Als je jalapeñopeper gebruik, hak deze dan fijn.

Bereiding

Doe de watermeloenblokjes in een grote kom en voeg alle ingrediënten voor de marinade toe. Schep alles om en schep in een ziplockzak of vacumeer het in een vacumeerzak.
Vul een grote kom met koud water en laat het zakje erin zakken terwijl je de lucht eruit drukt. Schuif het zakje goed dicht en zet een andere kom erop zodat het zakje nu onder staat. Zo is het ongeveer vacuüm. Laat 3 uur staan.

Zet dan een zeef op een andere kom en giet de inhoud van het zakje erop. Bewaar het vocht voor de cocktail. Als de meloenblokjes goed zijn uitgelekt kan de rest erdoor. Bewaar de avocadoblokjes voor het laatst,
zodat ze heel en mooi groen blijven. Proef de salade en doe er eventueel nog wat zout of citroensap bij.
Peper? Kneep citroensap?
Zet een ring op een bord, schep de salade erin en doe er wat avocadoblokjes op. Druk het zacht aan en serveer, eventueel met de jonge bladsla.