G-QSYTB3MLZY
www.beproefderecepten.nl
Hoofdgerecht Oosters Tapas Vlees

Warak Enab (gevulde druivenbladeren)

Geïnspireerd door de kookkunsten van mijn lieve Syrische vriendin Nesrin heb ik een Syrisch kookboek gekocht. Het is geschreven door Malakeh Jazmati. Zij was in Syrië een beroemde tv-chef en is na haar vlucht uit Syrië in Duitsland een nieuw leven begonnen. Samen met Nesrin heb ik dit boek gelezen en heb ik genoten van haar verhalen over al haar lievelingsgerechten die in de prachtige boek staan beschreven.

Ik heb altijd al een keer gevulde druivenbladeren of wijnbladeren willen maken en had al een tijdje een pak met ingelegde druivenbladeren in huis. Het blijkt dat er wel honderd bladeren in zo’n pak zitten, dus ik ben er wel even zoet mee geweest. Een therapeutisch werkje, zal ik maar zeggen. Ik heb lamsvlees bij de Turkse slager gekocht, maar dit vond ik veel te vet. Volgende keer ga ik het zonder stoofvlees maken, in de rijstrolletjes zit al gehakt en deze waren verrukkelijk. Ook heb ik de hoeveelheid knoflook aangepast van 150 gram naar 75 gram, maar dit was ook nog te heftig. In mijn recept een hoeveelheid die voor ons kaaskoppen meer aanvaard is. Ik heb ook nog een vegetarisch recept van deze rolletjes, dit zal ik binnenkort ook gaan maken en beschrijven.

Aantal personen

Veel

Ingrediënten

Voor de vulling:

  • 400 gram zilvervliesrijst
  • 150 gram rundergehakt
  • 10 gram saffraan of kurkuma (ik gebruikte kurkuma)
  • versgemalen peper naar smaak
  • zout naar smaak

Daarnaast:

  • 150 gram druiven-/wijnbladeren
  • 1 kilogram lamsvlees (bout)
  • 75 gram knoflook
  • 75 milliliter citroensap
  • 1 eetlepel zonnebloemolie

Keukenmateriaal

  • kookpan
  • koksmes
  • snijplank
  • kom
  • zeef
  • sousvide of stoofpan

Bereidingstijd

Ongeveer 40 minuten , inweektijd 20 minuten, kooktijd 2-3 uur

Bereiden

Laat de rijst in heet water 20 minuten weken. Giet het water af, spoel de rijst in een zeef tweemaal af en doe hem in een kom. Voeg gehakt, saffraan en de olie toe en meng dit tot een homogeen mengsel. Voeg naar smaak peper en zout toe.www.beproefderecepten.nl

Breng in een pan water aan de kook en dompel de druivenbladeren een voor een een paar seconden in het hete water, hierdoor verdwijnt het zout van de bladeren. Verschoon het water zodra het bruin wordt, ik heb dit 6 keer moeten doen.
Leg elke keer 1 druivenblad op tafel, strijk het voorzichtig glad en verwijder het steeltje. Leg een beetje vulling op de plek waar het steeltje aan het blad vastzit. Vouw beide kanten over de vulling en rol het blad op. Gebruik niet te veel vulling per blad.

Spoel het lamsvlees, dep droog, snijd het in stukken en leg het onder in een grote pan. Leg de teentjes knoflook ongepeld in het midden en rangschik de pakketjes cirkelvormig op het vlees. Giet er water bij tot alles bedekt is. Voeg citroensap en olie toe. Als de bladeren nog niet gezouten zijn, kun je dat nu alsnog doen. Leg tot slot een zwaar voorwerp, bijvoorbeeld een plat bord, erop. Breng de druivenbladeren even aan de kook, zet het vuur lager, leg het deksel op de pan en laat het gerecht 2-3 uur zachtjes sudderen. Ik gebruikte hiervoor mijn sousvide op lage temperatuur.

Verwijder het bord en giet het vocht af. Serveer het vlees en de gevulde druivenbladeren apart of stort het ondersteboven, het vlees boven, in een vorm. De knoflook is nu zo zacht en smeuïg als mayonaise en kan boven de warak enab worden uitgeknepen.