beproefderecepten.nl
Bijgerecht Lunchgerecht Mediterraan Tapas Vegetarisch Voorgerecht

Tarte tatin met courgette

Ik heb een tijdje rustig aan gedaan qua koken en nu heb ik weer inspiratie gekregen in de bibliotheek. Na afloop mijn leesclub bekijk ik meestal nog wat kookboeken of -tijdschriften. Dit recept komt uit de Elle Eten. In het oorspronkelijke recept wordt de taart gemaakt in vier vormen van ∅16 centimeter, maar omdat ik er al veel heb, maar deze maat net niet en ik ook geen zin heb om er nog 1 te kopen, heb ik er taartjes van gemaakt. Bij het maken dacht ik dat 1 courgette wel genoeg zou zijn voor 8 kleine taartjes, maar dat was niet het geval, je hebt er echt 2 nodig. Ook dacht ik dat het niet nodig zou zijn om er bakpapier in te leggen en dit bleek toch wel nodig. Wij aten het met een salade met gerookte kip, dit recept volgt.

Aantal personen

4

Ingrediënten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 courgettes
  • 2 tenen knoflook
  • een paar takjes tijm
  • zout naar smaak
  • versgemalen peper naar smaak
  • stukje Parmezaanse kaas
  • 1 pakje diepvriesbladerdeeg (8 plakjes nodig)
  • eventueel basilicumblaadjes om te garneren
Keukenmateriaal
  • snijplank
  • koksmes
  • koekenpan
  • bord
  • 8 taartvormpjes ∅ 10 centimeter
  • kwastje
  • bakpapier
  • vork
Bereidingstijd

15 minuten + 20 minuten oventijd

Bereiden

Was de courgettes en snijd deze in dunne plakjes. Pel de tenen knoflook en hak deze fijn. Haal de blaadjes van de tijmtakjes. Rasp de Parmezaanse kaas. Leg de plakjes bladerdeeg op het aanrecht (op het plastic velletje) en laat deze ontdooien. Vet de taartvormpjes in met 1 eetlepel olie. Knip 8 rondjes uit het bakpapier ter grootte van de bodem van de taartvormpjes.

Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan en bak de helft van de plakjes courgette met de helft van de knoflook en tijm ongeveer 5 minuten tot de courgette zacht is. Breng op smaak met peper en zout. Schep op een bord en bak op dezelfde manier de rest van de courgette (of gebruik 2 pannen).

Beleg de bodems van de taartvormpjes met de passende rondjes bakpapier. Strooi hier wat Parmezaanse kaas op. Bedek met een laagje courgette, strooi hier nog wat kaas over, leg er nog een laagje courgette en kaas op. Leg er een plakje bladerdeeg op en duw dit goed aan op de rand van de bakvorm, zo snijd je het bladerdeeg af. Duw de randjes iets naar binnen. Prik hier en daar met een vork wat gaatjes in het deeg.

Doe de vormpjes op een bakplaat in de oven en bak ze in 20 tot 25 minuten tot het deeg gaar en goudbruin is. Neem ze uit de oven en laat ze enkele minuten staan. Keer ze om en leg ze op een schaal of op de borden (2 per persoon). Garneer eventueel met wat blaadjes basilicum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.