Bijgerecht Lunchgerecht Slank Spaans Tapas Vegetarisch

Spaanse tortilla uit de oven

Onze 3 dames in de tuin (een Barnevelder kriel, een Couchin en een Amrock) produceren 2 eieren per dag, dus 14 per week. Wij eten niet zoveel eieren, dus heb ik naar een recept met eieren gezocht. Ik kwam uit bij een Spaanse tortilla, aardappelen met ui en ei, maar ik vond het recept veel te vet. Spanjaarden maken dit recept door de aardappelen te koken in olijfolie. In dit recept gebruik je maar 1 eetlepel en het resultaat is geweldig! Je kunt deze aardappeltaart van tevoren maken, het lekkerst is hij op kamertemperatuur.

Aantal personen

4, als tapa 8 personen

Ingrediënten

  • 500 gram vastkokende aardappelen
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 5 medium eieren
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout naar smaak
  • peper of pul biber naar smaak
  • (gedroogde) peterselie

Keukenmateriaal

  • dunschiller
  • koksmes
  • snijplank
  • kookpan
  • vergiet
  • koekenpan
  • kom
  • garde
  • ovenschaal
  • bakpapier

Bereidingstijd

20 minuten  + 1 uur afkoeltijd + 30 minuten oventijd

Bereiden

Verwarm de oven voor op 175°C. Schil de aardappel en snijd deze in plakjes van 2 millimeter. Doe de aardappelschijfjes in een kookpan met ruim water, breng aan de kook en laat ze 5 minuten koken. Giet de aardappelschijfjes af in een vergiet en laat ze afkoelen. Pel de ui en snijd deze in halve ringen van 5 millimeter. Pel de knoflook en snijd deze in zo dun mogelijke plakjes.  Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui en de knoflook in ongeveer 5 minuten zachtjes gaar. Laat dit afkoelen.
Klop in een kom de eieren los met peper, zout en peterselie. Schep de afgekoelde aardappel en het uimengsel erdoor. Bekleed een vierkante ovenschaal met bakpapier, schep het aardappelmengsel erin en strijk de bovenkant glad.
Bak de aardappeltortilla in het midden van oven in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Haal de tortilla uit de vorm en leg deze op een schaal. Snijd in blokjes en bestrooi met de peterselie.