HomeIndonesisch Saté van restjes pijlinktvis met kokos

Saté van restjes pijlinktvis met kokos

Posted in : Indonesisch, Snack, Tapas, Vis on by : Els Tags: , , , , ,

Afgelopen weekend hebben we weer een gegourmet en deze keer had ik op de markt een grote pijlinktvis gekocht, van bijna 1 kilo. Na het schoonmaken en in ringen snijden, had ik de vleugels en de tentakels over. Hiervan heb ik heerlijk inktvissaté gemaakt, volgens het Balinese recept sate lilit. Ik kon er nog 9 stokjes saté van maken, dit was erg lekker bij de nasi goreng. Wel jammer dat de eksters de deksel van de pan wisten te halen, toen deze buiten koel weggezet was, de saté was helaas op de volgende morgen…

Omdat ik dit recept spontaan bedacht, had ik niet alle juiste ingrediënten in huis, zoals de djeruk perut. Deze heb ik vervangen door een eetlepel citroengras uit een potje van Gotan, ik heb altijd potjes citroengras, gember en knoflook in de koelkast staan om Indonesisch te koken. Ik heb in eerste instantie 100 gram kokos toegevoegd, dit was te weinig. Ik heb daarna nog wat kokos toegevoegd en ben helaas vergeten om dit te wegen.

Aantal personen

4

Ingrediënten
  • 250 gram inktvis
  • 1 rode peper
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 eetlepel citroengras ((potje Gotan) of 3 blaadjes djeruk perut
  • 1 theelepel zwarte peper
  • zout naar smaak
  • 150 à 200 gram geraspte kokos
  • 3 eetlepels  gesmolten gula djawa of 3 eetlepels bruine basterdsuiker
Keukenmateriaal
  • platte satépennen
  • keukenmachine
  • barbecue of grillplaat
Bereidingstijd

20 minuten

Bereiding

Hak de inktvis  fijn in de keukenmachine. Verwijder het steeltje van de rode peper, snijd deze in 3 stukken.  Doe deze met de kurkuma, citroengras, zwarte peper en zout (naar smaak) in de keukenmachine en laat deze draaien totdat de rode peper goed fijngehakt is.Vermeng het vismengsel met de geraspte kokos en de gula djawa tot een compact deegmengsel. Begin met 150 gram geraspte kokos en voeg eventueel kokos toe als het mengsel te slap is. Vorm hiervan langwerpige balletjes (circa 1 eetlepel) en kneed ze om de satépennen. Rooster het daarna boven een houtskoolvuurtje of op de grillplaat rondom gaar en lichtbruin (ongeveer 5 minuten).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: