HomeSnack Ossenworst

Ossenworst

Posted in : Snack, Tapas, Vlees on by : Els Tags: , , , , ,

Wij gaan als het kan elke zaterdag even langs bij Eddy Wernsen, de marktslager. Deze keer om de ingrediënten voor ossenworst te halen. Ik heb hiervoor het recept van Ferry Wijsman gebruikt. Eddy adviseerde om runderlappen te gebruiken. Het resultaat was een zeer smaakvolle worst, mooi rood van kleur.

Aantal personen

4-6

Ingrediënten
  • 500 gram runderlende of Ossenvlees van b.v. de voorpoot
  • 10 gram Nitraatzout (kleurzout, colloriet)
  • 1 gram suiker
  • 2,5 gram peper
  • 2,5 gram foelie
Keukenmateriaal
  • koksmes
  • snijplank
  • gehaktmolen
  • koffiemolen
  • plasticfolie
Bereidingstijd

10 minuten

Bereiden

We beginnen natuurlijk met afwegen.

Om de specerijen goed fijn te krijgen gebruik ik het liefst een koffie molen, maar een vijzel werkt natuurlijk ook.

En dan goed fijn malen

Vervolgens gaan we een gehakt maken van het vlees,
Omdat het maar 500 gr is doe ik het met de hand maar met de gehakt molen kan natuurlijk ook.
Wel zal ik het dan door de grove plaat doen.

Als we alles mooi fijn hebben gesneden/gehakt doen we het in een bak
zodat we het kunnen mengen met de specerijen en zout.

Nu alles goed mengen

Let wel op dat je alles losjes mengt en niet de hele structuur uit het vlees knijpt.
Handle with care!

Je kan kiezen of je de worst maakt in een worst zak (Dat is wel beter tegen evt verkleuring van het vlees) of door het op te rollen in vershoudfolie.

Ik kies de laatste omdat het echt is om de volgende dag op te eten.

Rol dit nu stevig op in een pil en knoop de uiteinde dicht.

En daar kom ik weer.
We gaan hem nu laten fermenteren voor 24 uur op ongeveer 20’c
Na deze rijping gaan we de worst terug koelen in de koelkast.

Nou dat was toch niet zo moeilijk?
Wel verstandig om deze ossenworst binnen 2 dagen op te eten.
Het blijft toch rauw vlees en heeft niet lang gefermenteerd om hem lang houdbaar te maken.

Dit zal dan het eind resultaat zijn

Lekker met wat grove moster.
Dat is toevallig, lees mijn andere blog over alphense mosterd
Hier nog even een wijs advies van het voedings centrum:

Het voedingcentrum adviseert ouderen, mensen met verminderde weerstand, jonge kinderen, en zwangeren, geen ossenworst te eten. Het gemalen rauwe vlees is namelijk de oorzaak van veel voedselinfecties.

Zo hebben we dat ook weer gehad, mijn tip SCHOON WERKEN !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: