Ik volg op Instagram het account van Weight Watchers (https://www.instagram.com/ww/), hier komen af en toe leuke recepten voorbij. Het enige lastige is dat ik alles moet omrekenen. Zo had ik bijvoorbeeld totaal geen idee hoeveel 2½ cups broccoli is. In dit recept is alles naar de Nederlandse hoeveelheden omgerekend. Ik heb zelf voor een luxe tintje gerookte zalmsnippers toegevoegd, zo krijg je een mooi brunchgerecht voor de Paasdagen. Omdat ik zalm heb toegevoegd, heb ik ook de gedroogde tijm uit het originele recept vervangen door fijngehakte verse dille.
Er waren twee dingen die niet helemaal goed gingen de eerste keer. Het eerste was dat de muffins niet wilden lossen. Ik heb ze daarna nog een keer gemaakt, nu in muffinpapier en met asperges en kalkoenspekreepjes, dit ging een stuk beter! Verder is het veel handiger om eerst de groenten over de muffinpapiertjes te verdelen en dan het gekruide eimengsel, dit scheelt veel geklieder. Ik gebruikte een minimuffinvorm (voor borrelhapjes), maar als je een normale van 12 stuks gebruikt, heb je een zeropoints ontbijt, neem dan 2 muffins.
De ui, knoflook en kalkoenspekreepjes bakte ik op een Weight Watchers bakvel in de koekenpan. Als je dit vel gebruikt, heb je geen vet nodig om toch een gebakken resultaat te krijgen, dit werkt ook met vlees en vis op deze manier, kipfiletstukjes worden prachtig bruin.
Ik gebruikte kalkoenspekreepjes in plaats van gewone spekreepjes in verband met het vetgehalte, maar uiteraard kun je ook gewone magere spekreepjes of blokjes achterham gebruiken. De schaaltjes op de foto zijn door mij gemaakt.
Aantal muffins
12 normale of 30 mini
Ingrediënten
Eiermengsel
- 10 grote eieren
- 1 eetlepel gehakte verse bieslook
- 1 eetlepel Dijonmosterd
- 2 eetlepels gehakte dille (alleen de blaadjes) of gehakte peterselie
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel versgemalen zwarte peper
- bakspray
Broccoli/tomaat/zalmvulling
- 1 sjalotje
- 1 teentje knoflook
- 250 diepvriesbroccoli
- 1 grote tomaat
- 100 gram gerookte zalm
Asperge/kalkoenspekvulling
- 1 blik of pot witte asperges, uitlekgewicht 300 gram
- 1 pakje kalkoenspekreepjes (150 gram)
- 1 sjalotje
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- maatbeker met schenktuit
- garde of keukenmachine met garde
- Weight Watchers bakvel
- koekenpan
- muffinvorm 12 of 24 stuks
- muffinpapiertjes
Bereidingstijd
10 minuten + 20 minuten baktijd (bij 12 stuks) of 15 minuten (bij 30 stuks)
Bereiden
Verwarm de oven voor op 175°C. Verdeel de muffinpapiertjes over de vorm en spray ze in met bakspray.
Broccoli/tomaat/zalmmuffins
Pel de sjalot en de knoflook en hak ze fijn. Doe een bakvel in een koekenpan en fruit de ui en knoflook 3 minuten tot ze zacht en een beetje bruin zijn. Door het bakvel heb je geen vettigheid nodig. Voeg eventueel wel een beetje water toe als het te hard gaat. Zet opzij en laat een beetje afkoelen.
Snijd de broccoli, tomaten en zalm in kleine stukjes. Meng dit met het ui-/knoflookmengsel. Verdeel over de muffinvormpjes.
Klop de eieren met de Dijonmosterd, bieslook, dille, zout en peper los. Verdeel dit mengsel over de gevulde muffinvormpjes. Bak de muffins 20 minuten (12 stuks) of 15 minuten (24 stuks).
Asperge/kalkoenspekvulling
Pel de sjalot en hak ze fijn. Snijd de kalkoenspekreepjes in kleine blokjes. Doe een bakvel in een koekenpan en fruit eerst de kalkoenspekblokjes 3 minuten tot een beetje bruin zijn. Door het bakvel heb je geen vettigheid nodig. Doe daarna de sjalotstukjes erbij en bak dit 1 minuut mee, tot de sjalot glazig ziet. Voeg eventueel wel een beetje water toe als het te hard gaat. Zet opzij en laat een beetje afkoelen.
Snijd asperges in kleine stukjes. Meng dit met het ui-/spekreepjesmengsel. Verdeel over de muffinvormpjes.
Klop de eieren met de Dijonmosterd, bieslook, peterselie, zout en peper los. Verdeel dit mengsel over de gevulde muffinvormpjes. Bak de muffins 20 minuten (12 stuks) of 15 minuten (24 stuks).