HomeTapas Empanada de atún (Tonijnpastei)

Empanada de atún (Tonijnpastei)

Comments : 5 Posted in : Tapas, Vis, Voorgerecht on by : Els Tags: , , , ,

Op zaterdag 14 februari hebben wij voor de tweede keer gasten in ons huiskamerrestaurant, Groot’s tafelen. Het thema is deze keer tapas. Nu dus op zoek naar recepten in mijn eigen kookboeken en online. Ineens bedacht ik dat ik vorig jaar bij mijn schoonzus in Madrid een heerlijke Empanda de atún had gegeten. Zij gebruikte kant-en-klaar pasteideeg, maar dat is bij ons niet te krijgen en bladerdeeg vond ik geen goede optie. Mijn schoonzus heeft een recept opgestuurd, dit ga ik nog uitproberen. Ondertussen vond ik het het boek “De smaak van Spanje” van Claudia Roden dit recept. Door het gebruik van olijfolie in plaats van boter, hoeft het deeg niet terug te koelen en plakt het niet aan het aanrecht, zodat bestuiven ook niet nodig is. De pastei was echt heerlijk!

Aantal personen

12

Ingrediënten voor het pasteideeg
  • 2 grote eieren
  • 1 theelepel bakpoeder of natrium ­ bicarbonaat
  • 1 ¼ deciliter olijfolie, plus iets extra voor de taartvorm
  • 1 ¼ deciliter droge witte wijn
  • ½ theelepel zout
  • ca. 375 g bloem
  • 1 eiwit, losgeklopt
  • 1 eidooier, losgeklopt met 1/2 theelepel water
Ingrediënten voor de vulling
  • 1 grote ui, geschild en gesnipperd
  • 1 rode paprika, zonder zaadjes en in kleine stukjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 blik tomatenblokjes van 400 gram
  • 1 theelepel suiker
  • zout
  • 250 g tonijn op olie uit blik (uitgelekt gewogen)
  • 20-24 pitloze zwarte olijven
  • 2  eieren

Keukenmateriaal

  • snijplank
  • koksmes
  • hapjespan
  • schaal of bakvorm 28 cm doorsnee of een verhouding hiervan, zoals 24 bij 32 cm.
  • pollepel
  • schaaltjes om ei te scheiden
  • plasticfolie
Bereidingstijd

120 minuten

Bereiden

Klop voor het deeg 1 ei in een kom met een vork los en roer het bakpoeder of natriumbicarbonaat, de olie, de wijn en het zout erdoor. Voeg beetje bij beetje genoeg bloem toe voor een soepel deeg – roer eerst met een vork en meng dan met jehanden. Maak een bal van het deeg, wikkel hem in plasticfolie en laat hem een uur op kamertemperatuur rusten.

Maak intussen de vulling. Laat de tonijn uitlekken en verkruimel deze. Kook de eieren voor de vulling hard en hak deze fijn. Schil de ui en snijd deze fijn. Snijd de paprika in de lengte doormidden, verwijder het zaad en de zaadlijsten en snijd hem in stukjes. Snijd de olijven klein. Fruit de ui en paprika in een grote koekenpan mee de olie op laag vuur tot ze zacht zijn; roer vaak. Voeg de tomaten, suiker en wat zout toe (denk erom dat de olijven ook zout bevatten). Laat alles 15 minuten pruttelen; er moet een jamdikke saus zijn ontstaan. Haal hem van het vuur en roer de tonijn, olijven en hardgekookte eieren erdoor. Zorg dat deze vulling zo droog mogelijk is.

Scheid van het 2e ei voor het deeg het eigeel en eiwit, je gebruikt ze allebei. Vet de pastei- of taartvorm in met olie. Verdeel het deeg in twee ballen, de ene groter dan de andere. Rol de grootste uit op een glad aanrecht (houd de andere verpakt in plasticfolie). Bestuif het aanrecht en de deegroller niet met bloem: het deeg heeft een oliebasis en plakt dus niet. Rol het zo dun uit dat het over de randen van de vorm kan hangen, dit is belangrijk, want anders zakt het deeg naar beneden. Breng de deeglap voorzichtig naar de vorm door hem rond de deegroller te wikkelen en in de vorm rustig weer af te wikkelen. Druk het in de hoeken zonder het uit te rekken. Snijd het bij tot 1 cm boven de rand van de vorm en bestrijk het deeg overal met eiwit (jehebt niet alles nodig) om te voorkomen dat het doorweekt raakt. Zet de vorm 10 minuten in een tot 180 °C verhitte oven. Haal hem eruit en laat het deeg afkoelen.

Verdeel de vulling gelijkmatig over de bodem. Rol de andere deegbal uit en leg hem voorzichtig in de vorm: het deksel moet de randen van het onderste deeg bedekken. Bestrijk het deeg met de los­ geklopte dooier en zet de pastei 35-40 minuten in de tot 180 °C verhitte oven; het deeg moet lichtbruin zijn.

5s COMMENTS

5 thoughts

  • anne-marie
    februari 8, 2015 at 12:26 pm

    Leuk Els. Heb je gelijk favoriet in mijn balkje aangemaakt. Ga vandaag de Empanada’s proberen. Lekker bij een kopje soep op de lazy zondag. Succes met je website.

    • Els
      februari 8, 2015 at 12:29 pm

      Succes ermee, ik ben benieuwd wat er ervan vind!

  • Ellis
    februari 8, 2015 at 8:30 pm

    Succes met je site. Veel kookplezier!

  • martine
    februari 9, 2015 at 11:45 am

    ziet er lekker uit. Ging het deeg uitrollen gemakkelijk?, want dat wil nog wel eens moeilijk gaan.

    Ik bak hem altijd in een keer gewoon op een bakvel op de overplaat en maak hem dunner, met minder vulling, en dan kun je er goed vierkantjes van snijden zonder dat de vulling eruit valt.
    De randen draai ik tussen duim en wijsvinger in elkaar en maak in het midden een schoorsteengat. Misschien een tip?
    succes zaterdag
    groet
    martine

    • Els
      februari 9, 2015 at 11:48 am

      Het deeg uitrollen ging prima en met her verplaatsen ging ook goed met behulp van de deegroller. ik laat je nog weten hoe het gegaan is. Groetjes Els

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: