Bijgerecht Tapas Vegetarisch Voorgerecht

Calçots Romesco (geroosterde prei met romescosaus)

Ik hoorde van een goede vriendin dat dit een erg lekker gerecht is. De calçots zijn jonge preistengels die zwart worden geroosterd op de barbecue. Bij het eten haal je de zwarte bladeren eraf, en haal je rest van de prei door de romescosaus. In Cataluna, waardit gerecht vandaan komt, krijg je in het restaurant een hele grote slab voor, je wordt er nogal vies van. Maar omdat het hier in ons koude land weer een slecht weer was, hebben wij de prei in de oven klaargemaakt.

De Romesco dient eigenlijk te worden gemaakt met nyora paprika’s, maar die liggen hier niet in de supermarkt. Ik heb het met gewone rode paprika’s gemaakt, en dat was ook erg lekker.  Voor de chilivlokken gebruik ik altijd een molentje van AH.  Eet het gerecht op kamertemperatuur. Romesco-saus is een allemansvriend. Hij smaakt heerlijk bij gegrilde groente, vlees en vis, couscous of geroosterde aardappeltjes. En is ook erg lekker op een (picknick)- broodje.

Aantal personen

4

Ingrediënten
  • 2 rode paprika’s
  • 3 rijpe tomaatjes
  • 2 flinke knoflooktenen (ongeschild)
  • 40 gram blanke amandelen
  • 40 gram hazelnoten
  • 2 à 3 sneetjes oud stokbrood
  • olijfolie
  • 1/4 theelepel chilivlokken
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 eetlepel citroensap
  • pimentón (gerookt paprikapoeder)
  • zout en peper naar smaak
  • 12 jonge preistengels
Keukenmateriaal
  • koksmes
  • snijplank
  • keukenmachine
  • oven
  • bakpapier
Bereidingstijd

45 minuten

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180°C. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Snijd de paprika’s in vieren, haal de zaadlijsten eruit en leg ze met het vel naar boven op de bakplaat. Snij de tomaten doormidden, snij het kroontje weg en leg ze met de snijkant naar beneden op de bakplaat. Leg er ook twee flinke, ongeschilde knoflooktenen naast. Begiet alles met wat olijfolie, strooi er zout en peper over en zet een half uur in de oven, op 180°C.

Zet de oven op 250°C. Snijd de onderkant van de preistengels en snijd de bovenkant bij. Was de prei. Leg de prei op de bakplaat en bak deze 10 minuten.

Rooster de noten in een droge koekenpan tot ze geuren en kleuren. Haal ze uit de pan en laat afkoelen op een bord. Begiet de sneetjes oud stokbrood met olijfolie en bak deze ook in de koekenpan, aan beide zijden, tot ze mooie bruine randjes hebben. Schep de noten in de keukenmachine en maal ze goed fijn. Doe dan het brood erbij en vermaal tot kruimels. Haal het bakblik uit de oven en laat alles wat afkoelen. Pulk de velletjes van de tomaten en indien gewenst van de paprika’s. Dit ging bij mij heel eenvoudig, maar je mag ze er ook op laten zitten als je het teveel moeite vindt. Duw de knoflooktenen uit hun schillen en doe ze met de paprika’s, de tomaten en het vocht dat achtergebleven is in het bakblik, in de keukenmachine. Voeg een flinke scheut goede olijfolie toe en maal alles tot een mooie saus. Breng deze op smaak met zout, versgemalen peper, de azijn, wat citroensap, wat chilivlokken of een fijngehakt half pepertje en een afgestreken theelepel pimentón (gerookt paprikapoeder, te koop bij toko Gebira). Ik gebruikte de zachte (dulce) versie, maar kan me voorstellen dat de pikante variant ook goed werkt.

Serveer de prei met de romescosaus.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.