Kip Lunchgerecht Snack Tapas

Briwats met kip, rozijnen en amandelen

Ik was heel nieuwsgierig naar het boek Melk en dadels, een kookboek waar de recepten van Marokkaanse moeders zijn opgetekend, zodat ze niet verloren gaan. Gelukkig ben ik lid van de bibliotheek, zodat ik veel kookboeken kan lezen zonder dat ik ze allemaal hoef aan te schaffen. Ik heb het boek gereserveerd en alle recepten bekeken. Helaas moet het boek nu terug naar de bibliotheek, tijd om het aan te schaffen!
Uit het boek komt onderstaand recept, uiteraard als basis voor onderstaand recept. Ik heb ook nog wat recepten op internet bekeken en, ze zijn allemaal anders. Bij de meeste recepten wordt suiker toegevoegd, maar onze smaak is toch iets minder zoet, de rozijnen in het gerecht maken het zoet genoeg. Een heerlijk hapje. Ik heb nog een restje vulling over en ga hiervan briwats met filodeeg maken in plaats van met bladerdeeg. De oventijd van 15 minuten was bij mij tekort, wellicht was het in de heteluchtoven wel genoeg geweest. Ik heb ze 20 minuten gebakken, 15 minuten in met boven- en onderwarmte en 5 minuten op heteluchtstand.

Aantal briwats

Kookboek Melk en dadels van Nadia Zerouali Kookboek Melk en dadels van Nadia Zerouali

10

Ingrediënten

  • 1 grote witte ui
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 kippenbouten
  • ¼ bosje peterselie
  • ¼ bosje koriander
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • zout naar smaak
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 zakje saffraan(poeder)
  • 2 deciliter water
  • 1 pak roomboterbladerdeeg
  • 50 gram blanke amandelen
  • 200 gram rozijnen
  • 1 ei

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • kommetje om peterselie en koriander opzij te zetten
  • diep bord
  • braadpan met deksel
  • kleine koekenpan
  • keukenpapier
  • schone theedoek
  • oven
  • kwastje
  • kommetje om ei los te kloppen
  • bakpapier

Bereidingstijd

10 minuten voorbereiding, 45 minuten stoven, 10 minuten bereiding, 20 minuten oventijd

Bereiden

Pel en snijd de ui in halve ringen. Snijd de kippenpoten op het gewricht doormidden, zodat je een kipkarbonade en een drumstick hebt per kippenpoot. Snijd de peterselie en koriander fijn Verhit 3 eetlepels olijfolie in de braadpan en bak hierin de kip goudbruin. Haal d ekip uit de pan en leg op een diep bord. Bak de ui 4 minuten in de braadpan totdat de ui goudbruin is. Voeg de fijngesneden peterselie en koriander samen met de specerijen toe en bak deze 20 seconden mee. Blus af met het water en voeg de kip weer toe. Doe de deksel op de pan en laat 45 minuten pruttelen, de kip moet gaar zijn.

Bak ondertussen in een kleine koekenpan de amandelen goudbruin in 1 eetlepel olijfolie. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Houd 10 amandelen apart en hak de rest grof met het koksmes.

Haal de kip uit pan en laat deze afkoelen. Voeg de rozijnen aan het kookvocht toe en laat deze intussen meepruttelen. Zodra de kip is afgekoeld, haal je het vlees van het bot en snijd je het vlees fijn. De vellen en botten gooi je weg. Doe het vlees terug in de pan met saus en rozijnen, voeg de gehakte amandelen toe en zet het vuur uit. Laat in de pan afkoelen.

Leg de plakjes bladerdeeg op het werkblad en laat onder een schone theedoek ontdooien. Verwarm de oven voor op 200°C. Klop het ei los in een kommetje.

Schep wat van het kipmengsel in het midden van een plakje bladerdeeg en vouw de puntjes naar elkaar toe, zie foto. Bestrijk de bladerdeegpakketjes met ei en garneer met een amandel. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de briwat hierop. Maak de resterende 9 briwats. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de briwats in circa 20 minuten goudbruin en gaar. Serveer warm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.