Bijgerecht Lunchgerecht Mediterraan Snack Tapas

Breekbrood met kruiden en knoflook

In het blad van de Jumbo stond een recept voor breekbrood. Normaal kneed ik het deeg voor brood met de mixer met deeghaken, nu dacht ik tijd te besparen door de keukenmachine te gebruiken. Helaas werkte het niet. Ik moest de machine vasthouden, anders danste deze ondanks de zuignappen over het aanrecht en ik vond dat het niet goed werd gekneed. Dan toch maar meer de oude vertrouwde mixer uit de la gehaald. Resultaat: Veel afwas, het deeg zat in alle gaten van de keukenmachine. Goede leer voor de volgende keer! Maar met de mixer ging het goed, je hoeft dan maar 5 minuten te kneden. Het is wel een zwaar werkje! Het recept zegt dat het voor 4 personen is, maar wij hadden meer dan de helft over met z’n vieren. Het brood is heel luchtig en ziet er prachtig uit. De volgende keer ga ik proberen om kleinere bolletjes te maken, dat deelt nog beter.

Aantal personen

4 tot 8

Ingrediënten
  • 5 tenen knoflook
  • 10 gram Italiaanse kruidenmix (bakje 20 g)
  • 1,2 deciliter olijfolie (8 eetlepels)
  • 500 gram patentbloem of witbroodmeel
  • 1 theelepel zeezout
  • 10 gram gedroogde gist (zakje 7 g)
  • 3,2 deciliter water
  • 1 eetlepel grof zeezout
Keukenmateriaal
  • koksmes
  • snijplank
  • zeef
  • deegkom
  • plastic kom
  • (mixer met deeghaken)
  • schone theedoek
  • oven
  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • ovenvaste kom met water
  • rooster
Bereidingstijd

voorbereidingstijd 30 minuten, wachttijd 120 minuten, totale tijd 150 minuten

Bereiden

Pel de knoflook en hak deze fijn of gebruik de knoflookpers. Hak de kruiden fijn. Meng de knoflook met de kruiden en de olijfolie. Zeef de bloem boven een grote kom. Roer het zout door de bloem en voeg in een kuiltje de gist toe. Voeg langs de rand de kruidenolie en 2,7 deciliter koud water van 28°C toe. Meng het mengsel met je vingers door elkaar terwijl je nog halve deciliter water toevoegt. Het deeg moet heel zacht zijn. Sprenkel wat olijfolie op je werkblad en je handen en leg het deeg erop. Kneed het deeg minstens 5 (mixer met deeghaken) tot 10 minuten (met de hand).
Leg het deeg in de ingevette plastic kom. Dek het af met een theedoek en laat 1 uur rijzen op een warme tochtvrije plek. Het deeg moet in volume verdubbelen.
Zet een kom met water onder in de oven en verwarm de oven voor tot 210 °C. Sprenkel wat olijfolie op het werkblad en leg het gerezen deeg erop. Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken. Vorm met je handen kleine bolletjes. Leg ze naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met het zeezout. Laat het deeg nogmaals 30 minuten afgedekt rijzen.
Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak het brood in circa 30 minuten goudbruin en gaar. Haal het brood uit de oven en laat het op een rooster afkoelen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.