Onlangs las ik in het Volkskrantmagazine een recentie van een pop-up-restaurant in de voormalige Bijlmerbajes (die trouwens niet in de Bijlmer ligt, maar dit terzijde). Het heet A Beautiful Mess en is een prachtig initiatief om vluchtelingen een opleiding en werkervaring te geven. Merijn Tol, bekend van o.a. 24Kitchen heeft geholpen met de opzet van dit restaurant. Basis is de Middenoosterse keuken.
Reden voor Roel en mij om hier eens te gaan eten, altijd fijn na een museumbezoek. We hebben gereserveerd en dat is maar goed ook, want het is helemaal uitverkocht. De ingang is voor ons moeilijk te vinden, we lopen rond het hele terrein terrein. Uiteindelijk vinden we het toch en komen we in de voormalige wasserij van de gevangenis aan. De inrichting is met tweedehands spullen en oogt heel gezellig. We gaan zitten en worden door een vriendelijke Syrische ober geholpen. We kiezen voor de Share a Beautiful Mess meat en krijgen een tafel met allemaal lekkere hapjes, zoals labné (labbenee, zoals de ober zegt), wortelsoep, gehaktballetjes in saus, lamsvlees en uiteraard Libanees brood. Er zit ook baba ganoush bij en dit is het recept in een iets slankere versie.
Aantal personen
4
Ingrediënten
- 4 aubergines
- 15 gram bladpeterselie
- 10 gram munt
- 2 lente-uitjes
- 1 grote tomaat (100 gram)
- 1 teentje knoflook
- zout naar smaak
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel granaatappelsiroop (Oosterse winkel)
- 1 theelepel olijfolie
- 2 eetlepels granaatappelpitjes (diepvries)
- 4 halve walnoten
Keukenmateriaal
- oven
- bakplaat
- koksmes
- snijplank
- zeef
- blender of staafmixer met mengbeker
- platte schaal
Bereidingstijd
30 minuten oventijd + afkoeltijd + 10 minuten
Bereiden
Verwarm de oven voor op 250°C en bak de aubergines ongeveer 30 minuten op een bakplaat in het midden van de oven. De aubergines zijn gaar als je erin prikt met een satéprikker en geen tegenstand voelt. Haal de de aubergines uit de oven, laat ze afkoelen en verwijder het vel en het kroontje. Laat het vruchtvlees in een zeef uitlekken.
Was de peterselie en de munt en schud ze droog. Maak de lente-uitjes schoon en spoel ze af. Doe de witte delen van de lente-uitjes (het groen wordt niet gebruikt), peterselie en munt in de blender en hak ze fijn. Het kruidenmengsel wordt nog lekkerder als je het niet in de blender hakt, maar met een scherp keukenmes fijnmaakt.
Was de tomaat, verwijder eventueel het kroontje en steeltje en het harde gedeelte van de steelaanzet en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Laat de tomatenblokjes eventueel uitlekken en meng ze door het lente-uimengsel.
Pel de knoflook en hak deze heel fijn. Doe de uitgelekte aubergines in een kom, voeg knoflook, 1/4 theelepel zout, citroensap, 1/2 eetlepel granaatappelsiroop en een theelepel olijfolie toe en pureer dit tot een glad mengsel. Schep dan voorzichtig de helft van het tomaten-lente-uimengsel erdoor.
Spreid dit mengsel in een platte schaal en verdeel de andere helft van het tomatenmengsel erover. Hak de walnoten grof en strooi deze met de granaatappelpitjes over de baba ganoush. Verdeel tot slot de rest van de granaatappelsiroop in langgerekte draden erover. Serveer naar wens met Libanees platbrood.