Gevogelte Soep

Heldere kippenbouillon

Soepkippen in de pan

We hebben onlangs een hotpot aangeschaft en hebben daar toen kant-en-klare Chinese bouillon bij gekocht bij de Amazing Oriental. Een traditional en een hot versie.  Nu houd ik best van een beetje pittig eten, maar de traditional was echt veel te heet, ik proefde mijn eten helemaal niet meer. Toch zonde als je er ribeye, garnalen en enoki in klaarmaakt. Er zijn trouwens mildere versies te koop, de tomatenbouillon was ook erg lekker.

Daarom heb ik nu zelf maar bouillon gemaakt voor de volgende keer, degenen die de fondue pittiger willen hebben, doen er maar chilisaus op hun bord bij. Het recept komt uit de Foodies van deze maand, het kost even tijd, maar nu heb ik wel een voorraadje in de vriezer. Soep en saus vries ik plat in in vacuümzakken. Je kunt hier ook diepvries ziplockzakken voor gebruiken.

Ik gebruikte biologische soepkip voor de bouillon. Gek genoeg worden onze biologische legkippen nauwelijks gegeten in Nederland. Ik heb daar jaren geleden een documentaire over gezien, onze kippen worden als kippen met het hartje (van de Friese vlag) naar Afrika geëxporteerd.

Je kunt de biologische kippen in de diepvries kopen bij de Sligro en de Amazing Oriental voor maar €3,75. (Update 26-1-2023 € 4,80!)
Foelie is het de gedroogde zaadmantel van de nootmuskaat en lavas is ook bekend als maggiplant.

Foelie
Lavas
Lavas of maggiplant

 

Ik heb zelf maar 1 grote pan waar 7 liter in kan, het zeven heb ik in twee pannen gedaan en daarna de bouillon in twee pannen ingekookt, dit gaat sneller.

Voor alle ins en outs over bouillon heb ik op mijn website ook informatie staan, dus als je nog meer wilt weten, klik dan hier.

Aantal liters

4

Ingrediënten

  • 2 biologische diepvrieskippen
  • 1 bol knoflook
  • 2 preien
    De bouillon voor het zeven
  • 3 wortels
  • 5 stengels bleekselderij
  • 2 uien
  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels
  • stukje foelie
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm
  • 6 takjes peterselie
  • 6 takjes lavas

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • dunschiller
  • grote pan met inhoud van minimaal 7 liter
  • schuimspaan
  • fijne zeef of kaasdoek

Bereidingstijd

4 uur + wachttijd

Bereiden

Snijd de kip in stukken en was deze onder de koude kraan. Snijd de bol knoflook ongepeld horizontaal doormidden. Schil de wortels met een dunschiller en snijd ze in grove stukken. Snijd de prei in de lengte door de helft, was het zand eruit onder de koude kraan en snijd de prei in grove stukken. Was de bleekselderij en snijd de stengels in grove stukken. Pel de uien en snijd ze doormidden.

Doe de kip in een grote pan en giet er 5 liter koud water bij. Breng het geheel rustig aan de kook. Schuim het oppervlak af met een schuimspaan en zet het vuur laag, zodat het water alleen heel rustig borrelt.

De bouillon is klaar

Voeg na 10 minuten de rest van de ingrediënten toe en zorg dat alles onderstaat. Wat tot het water weer begint te borrelen en laat de bouillon op deze temperatuur onafgedekt heel rustig trekken. Zorg dat de bouillon niet te hard gaat koken, af en toe een luchtbel naar boven zien drijven is voldoende. Schuim de bouillon regelmatig af, indien nodig. Laat minimaal 3 uur trekken, maar langer mag zeker ook.

Zeef de bouillon door een fijne zeef of kaasdoek in een schone pan. Zet de bouillon eventueel opnieuw op het vuur en laat tot ongeveer de helft inkoken tot fond of tot 1/10 van zijn oorspronkelijke hoeveelheid, dit heet glace. Zo krijgt de bouillon een meer geconcentreerde smaak en heb je minder ruimte nodig om hem te bewaren.

Laat de bouillon afkoelen en zet hem eventueel een paar uur (of een nacht) in de koelkast, dan kun je makkelijk al het vet van het oppervlak verwijderen. Nu is je bouillon klaar voor gebruik. Bewaar de bouillon tot 3 dagen in de koelkast en tot 3 maanden in de vriezer.

Als je de bouillon voor de hotpot gebruikt, roer er dan nog 1 Spaanse peper in ringetjes, een stukje gember aan plakjes, 2 bosuitjes in ringetjes en 2 tenen knoflook in plakjes bij. En: vergeet geen zout toe te voegen voor het serveren!