www.beproefderecepten.nl
Snack

Gegrilde Balinese spareribs (Iga Babi Panggang)

Op de laatste mooie zaterdagavond van dit jaar hebben we gebarbecued met de vrienden van Mees. Een van de dingen die we toen hebben gemaakt, waren deze heerlijke en pittige spareribs. In het recept hoort er ook nog een sambal bij, sambal dabu-dabu, ook dat staat in deze blog. Het mooie van vlees voorkoken is dat het vet uit het vlees al gedeeltelijk in het water oplost. Verder weet je zeker dat het vlees gaar is!

Aantal personen

6

Ingrediënten
Iga babi pangang
  • 2 kilo varkenskrabbetjes/spareribs
  • 10 teentjes knoflook
  • 1 stukje gember (jahé) van ca. 10 centimeter
  • 2 stengels citroengras (sereh)
  • 6 rode Spaanse pepers (lomboks)
  • 10 rawits
  • 6 eetlepels ketjap asin
  • 2 theelepels zoetstof
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel plantaardige olie
Sambal dabu-dabu
  • 10 rode Indonische sjalotjes of 3 gewone sjalotjes
  • 10 rawits
  • 4 tomaten
  • 3 eetlepels limoensap
  • zout
Keukenmateriaal
  • koksmes
  • snijplank
  • dunschiller
  • vijzel (tjsobek) of keukenmachine
  • wok of hapjespan
  • barbecue of oven
Bereidingstijd

60 minuten

Bereiden
Iga babi panggang

Snijd de krabbetjes tussen de botjes door in stukken.
Pel de knoflook, schil de gemberwortel, knip het bovenste deel van het citroengras af en snijd de stengel ragfijn. Verwijder de steeltjes en desgewenst de zaadjes van de Spaanse pepers en rawits en snijd de Spaanse pepers en rawits fijn.
Wrijf de gemberwortel, het citroengras, de Spaanse pepers, de rawits, de ketjap asin, de zoetstof en het zout in een vijzel fijn tot een pasta. Je kan ook deze ingrediënten met de olie in een blender of keukenmachine doen en zo tot een pasta draaien.
Verhit de olie (als je de keukenmachine hebt gebruikt hoef je geen olie toe te voegen) in een wok of hapjespan en fruit de pasta. Voeg de krabbetjes toe, roerbak deze ongeveer 3 minuten en doe er 1 liter water bij. Laat alles 30 minuten sudderen.
Haal de krabbetjes uit de pan. Bak ze bruin in een voorverwarmde oven op 220°C (ca. 15 minuten) of op de barbecue. Eet met onderstaande sambal dabu-dabu.

Sambal dabu-dabu

Pel de sjalotjes en verwijder de steeltjes van de rawits. Snijd de rawits fijn.
Ontvel de tomaten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes
Meng alles met het limosap en voeg zout naar smaak toe.

Smartpoints

20

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.