Nu ik weer gemotiveerd minder aan het eten ben, of in ieder geval gerechten kies die minder calorieën en vetten bevatten, kijk ik anders naar recepten. Dit recept stond in de Volkskrant en had als titel al dat het eten voor lijners is. Nu vind ik “lijnen” een naar woord, maar de strekking is wel duidelijk. We hebben op de markt weer een heerlijke biefstuk bij Eddy Wernsen gehaald en ook de groene kruiden. Ik rooster de biefstuk op de barbecue of grillplaat in plaats van de biefstuk in reepjes te snijden en te wokken in olie, de suiker vervang ik door zoetstof, dit scheelt weer punten! Het resultaat is een heerlijke, voedzame maaltijdsalade die prima bij het warme weer past.
Aantal personen
4
Ingrediënten
- 250 gram mihoen
- 2½ eetlepel Thaise of Japanse sojasaus
- 4 eetlepels vissaus
- 500 gram biefstuk
- 1 komkommer
- 1 bosje koriander
- 6 takjes munt
- 3 tenen knoflook
- 2 theelepels zoetstof
- ½ Spaanse peper
- 1 eetlepel limoen- of citroensap
- 3 worteltjes
- 1 rode paprika
- 100 gram peultjes
- 3 lente-uitjes
- 20 gezouten pinda’s
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- kookpan
- zeef
- dunschiller
- rasp
- vleeshamer/deegrol
- plasticfolie
- kom
- lepel
- vergiet
- vijzel/keukenmachine/blender
- barbecue of grillplaat
Bereidingstijd
30 minuten
Bereiden
Breng in de kookpan ruim water aan de kook. Breek de mihoen groef en doe deze in het kokende water. Draai het vuur uit en laat 4 minuten staan, de sliertjes moeten stevig blijven. Spoel af in een zeef onder de koude kraan en laat goed uitlekken.
Haal de blaadjes van de munt en de koriander en hak deze grof.
Haal de zaadjes uit de Spaanse peper en hak de peper fijn.
Pel de knoflook en hak deze fijn.
Schil de worteltjes met de dunschiller en rasp deze grof of snijd ze in flinterdunne reepjes (juliënne).
Snijd de paprika doormidden, haal de zaadlijsten en de zaadjes eruit en snijd ze in flinterdunne reepjes.
Haal de draden van de peultjes en snijd deze in dunne reepjes. Breng nogmaals in de kookpan water aan de kook en kook de peultjes 2 minuten. Spoel ze goed af in een vergiet onder de koude kraan.
Meng 2 eetlepels sojasaus en 2 eetlepels vissaus in een kom en marineer hier de biefstuk (aan 1 stuk) in.
Schil de komkommer, verwijder de zaadlijsten met een lepel en snijd de komkommer in flinterdunne reepjes. Bestrooi ze met zout en laat ze uitlekken in een vergiet.
Hak de pinda’s grof.
Stamp de helft van de kruidenblaadjes, de knoflook, suiker en het gehakte pepertje zo fijn mogelijk in een vijzel of gebruik een keukenmachine/blender. Roer er 1 eetlepel sojasaus, 2 eetlepels vissaus en het limoensap door.
Schep de vermicelli, komkommer, wortel-, peultjes en paprikareepjes, lente-ui en de kruiden-knoflooksaus luchtig door elkaar.
Rooster de biefstuk op de barbecue of grillplaat bruin. Neem de biefstuk van de barbecue en wikkel deze in aluminiumfolie. Neem na 5 minuten de biefstuk uit de folie en snijd deze in repen.
Schep de biefstuk door de salade.
Bestrooi met de rest van de kruidenblaadjes en de pinda’s.
Eet direct.
Smartpoints
10