Dit recept komt uit de Volkskrant, ik heb hiervoor gekozen omdat het nog steeds barbecueweer is. Het is erg lekker, alleen jammer dat ik de varkenshaas niet goed genoeg kon dichtbinden, hierdoor was het grootste deel van de ricotta verdwenen. De volgende keer ga ik dit in bakpapier maken, dan blijft de ricotta gewoon in het pakketje zitten. Wij hebben het gegeten met een maïskolf met de bladeren er nog omheen, zonder boter/kruiden e.d. Mocht je een maïskolf zonder bladeren hebben, wikkel deze dan in aluminiumfolie. Rooster de maïskolven 30 minuten. Eet er een grote tomaat in plakjes gesneden bij of een frisse salade, reken hier extra punten voor mocht je een dressing gebruiken.
Aantal personen
2
Ingrediënten
- 300 gram varkenshaas
- 3 plakken serranoham
- 50 gram ricotta
- 15 gram basilicum
- 1 theelepel olijfolie
- zout naar smaak
- versgemalen zwarte peper naar smaak
- 1 citroen
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- satéprikkers of braadgaren
- barbecue
- kwastje
Bereidingstijd
10 minuten voorbereiden + 20 minuten bereiden
Bereiden
Snijd de basilicum in reepjes. Snijd de varkenshaas over de lengte tot de helft in, zodat hij open komt te liggen. Snijd daarna ook de opengesneden binnenkanten iets in, zodat het vlees als het ware als een lap uitrolt. Beleg de binnenkant met de ham. Meng de basilicum en de kappertjes door de ricotta, en verdeel het over de ham. Klap het hele gevaarte weer naar binnen, zodat de varkenshaas aan de bovenkant weer sluit. Zet deze bovenkant vast met (vochtige) satéprikkers (of gebruik braadgaren). Bestrijk de varkenshaas rondom met olijfolie, en kruid met zout en peper. Gril de varkenshaas 20 minuten boven een gematigd hete barbecue, 10 minuten per kant. Laat daarna even rusten, en snijd in plakken. Snijd de citroen in partjes en serveer ernaast.
Aantal smartpoints
6 (met maïskolf 10 points)