Slank

Geroosterde spruitjes met rode grapefruit en steranijs

Wij vinden spruitjes allemaal erg lekker, vooral de versie met gembersiroop en walnoten is favoriet. Hier worden spruitjes op een heel andere manier klaargemaakt, ze worden geroosterd in de oven en daarna als salade gegeten. Het is een salade met een bijzondere smaak, de anijs zorgt hiervoor. De spruitjes krijgen een andere structuur door het roosteren, ze deden ons aan champignons denken! De voorbereiding vereist wel wat tijd, je moet nl. de spruitjes, de sjalotten en de grapefruit schoonmaken. Deze salade is heel geschikt als voorgerecht, eet er dan (geroosterd) brood bij.

Aantal personen

4

Ingrediënten
  • 10 gram zoetstof
  • 2 kaneelstokjes
  • 5 anijssterren
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 rode grapefruit
  • 600 gram spruitjes
  • 250 gram sjalotten
  • 3 theelepels olijfolie
  • 10 gram korianderblad
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
Keukenmateriaal
  • koksmes
  • snijplank
  • steelpan
  • 3 kommen
  • grote pan
  • vergiet
  • oven
  • bakplaat
Bereidingstijd

45 minuten + afkoeltijd

Bereiden

Doe de zoetstof met kaneel, steranijs en 1 deciliter water in een steelpan en breng alles tegen de kook aan. Laat de vloeistof 1 minuut zachtjes koken en roer tot de zoetstof is opgelost. Neem de pan van het vuur. Roer 1 eetlepel citroensap door de siroop en laat hem afkoelen.

Pel de grapefruit en verwijder ook het witte vlies. Verdeel de vrucht in parten, haal het vruchtvlees uit de vlies en breek de parten boven een kom in kleinere stukken. Zorg dat al het bittere vlies verwijderd is. Giet de afgekoelde siroop over de grapefruitpartjes.

Verhit de oven tot 220°C.

Pel de sjalotjes. Maak de spruitjes schoon. Breng een grote pan gezouten water aan de kook, doe de spruitjes en de sjalotten erin en blancheer ze 2 minuten. Giet ze af in een vergiet, spoel ze kort onder de koude kraan en dep ze droog. Snijd de spruitjes over de lengte doormidden en de sjalotten doormidden of in vieren, zodat de spruiten en sjalotten ongeveer van gelijke grootte zijn. Doe alles in een kom met 1 theelepel olie, ½ theelepel zout en wat zwarte peper. Spreid alles uit over een bakplaat en rooster het 20 minuten in een hete oven tot de spruitjes goudbruin en beetgaar zijn. Laat ze afkoelen.

Haal voor je de salade afmaakt de kaneelstokjes en anijssterren uit de kom met de grapefruit, giet de grapefruit boven een kom door een zeef en bewaar de opgevangen siroop. Doe vlak voor het opdienen de sjalotten, spruitjes, grapefruit en koriander in een grote mengkom. Voeg 2 theelepels olijfolie, citroensap, 1 eetlepel grapefruitmarinade en ¼ theelepel zout toe. Meng alles luchtig door elkaar, voeg indien nodig nog een eetlepel marinade toe en serveer de salade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.