Slank

Be sampi Mesitsit (pittig droog rundvlees)

De collega’s van Roel kwamen bij ons eten en we hadden beloofd dat we een Indonesische rijsttafel zouden koken. Nu gebruik je vaak kokosmelk in deze gerechten en een half blikje kokosmelk levert 19 Smartpoints op, bijna 2/3 van de hoeveelheid die ik per dag mag gebruiken. Ook de slanke variant is niet echt handig. Gelukkig heb ik veel kookboeken, waaronder “De slanke Indonesische keuken” van Lonny Gerungan. Uit dit boek komt dit recept, vrij pittig, maar niet te pittig. Ik heb de zaadjes (met handschoenen aan) verwijderd, dus als je het echt pittig wilt hebben, laat ze dan zitten. Het gerecht lijkt qua smaak op rendang, maar dan dus zonder de vette kokosmelk.

Aantal personen

4

Ingrediënten
  • 500 gram riblappen
  • zout naar smaak
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 rode lomboks (Spaanse peper)
  • 4 rawits
  • 1 stukje laos van ca. 4 centimeter
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 2 theelepels trassi
  • 2 koffielepels plantaardige olie
  • sap van 3 jeruk limo of 3 eetlepels limoensap
Keukenmateriaal
  • koksmes
  • snijplank
  • grote pan
  • vijzel of keukenmachine
  • wok of koekenpan
Bereidingstijd

10 minuten voorbereiden, 90 minuten kooktijd, 10 minuten bereiden

Bereiden

Breng in een grote pan ruim water met wat zout aan de kook. Voeg het rundvlees toe en kook dit ongeveer 1½ uur of tot het zo zacht is geworden dat het gemakkelijk met een vork uit elkaar gehaald kan worden.
Pel de knoflook, verwijder de steeltjes en desgewenst de zaadjes van de lomboks en de rawits, schil de laos. Wrijf dit alles in een vijzel (cobek of tsjobek) tot een pasta. Of gebruik een keukenmachine, voeg dan de olie vast toe. Voeg ketoembar, peper en trassi toe.
Verhit de olie (als je deze nog niet hebt gebruikt) in een wok (wajan of wadjan) of koekenpan en fruit de kruidenpasta ongeveer 3 minuten. Voeg het vlees en het limoensap toe en roerbak dit tot het vlees enigszins droog is geworden.

Smartpoints

3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.