Oosters Rijst Snack Tapas

Sushi maki

Nee, het is geen taalfoutje, sushi maki zijn de welbekende sushirolletjes met het zwarte velletje aan de buitenkant. Mees wilde deze graag samen met Sara maken en ik heb alle boodschappen gedaan, grotendeels bij toko Gembira, want dat scheelt aanzienlijk in de prijs. Een kilo sushirijst kost daar bijvoorbeeld € 2,29 terwijl deze bij AH € 2,65 voor een pond kost. Hetzelfde geldt Sushi makenvoor de azijn en de norivellen. Ook verkopen ze daar wasabisesamzaadjes, deze hebben wij bij sommige sushi ook toegevoegd, maar ik heb ze niet bij de ingrediënten gezet.

Het is even oefenen voordat je een mooi rolletje kunt draaien, je gebruikt al snel een te dikke laag rijst. We hebben eerst even naar het filmpje van Allerhande gekeken, en lijkt het wel of er in het filmpje geknipt is, wij kwamen er nog niet goed achter hoe het rollen precies werkt. Zojuist ontdekte ik dit filmpje, dit is veel duidelijker. Deze kok gebruikte halve velletjes, dat lijkt mij veel beter.

De kok van de Allerhande vertelde dat je eerst een jaar moet oefenen om goede sushirijst te kunnen koken, en bij Mees en Sara lukte het de eerste keer al. Natuurtalentjes! Op de foto zie je hoe weinig rijst ze uiteindelijk hebben gebruikt. Wij hebben de sushimatjes niet met plastic bekleed, maar de matjes direct na gebruik afgespoeld. Verder hebben wij ook niet de rijst koelgewapperd, maar de rijst in een brede aardewerken schaal uitgespreid. Norivellen zijn vellen gemaakt van geperst zeewier. We hebben gesmuld en hopen dat ze snel weer nieuwe gaan maken. We gaan dan experimenteren met andere vullingen, zoals omelet, verse zalm, tonijn e.d.

Aantal sushi

32

Ingrediënten
  • 150 gram sushirijst
  • 3 eetlepel rijstazijn (miri)
  • 2 theelepels suiker
  • 1 theelepel zout
  • 5 norivellen
  • 6 surimisticks
  • 1 komkommer
  • 1 winterwortel
  • 1 gerookte kipfilet
  • Japanse sojasaus
  • wasabipasta
  • ingelegde gember
Keukenmateriaal
  • zeef om rijst te spoelen
  • pan om rijst te koken
  • steelpannetje om azijn te koken
  • koksmes
  • sushimatje
  • brede aardewerken schaal of van een ander materiaal, geen (roestvrij) staal
  • plank
  • warm water
Bereidingstijd

20 minuten rijst koken, afkoelen 30 minuten, 20 minuten verdere bereiding

Bereiden

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Intussen breng je de azijn aan de kook. Van het vuur afhalen en de suiker en het zout erdoor roeren en op laten lossen. Doe de rijst zodra deze gaar is in een schaal en roer het azijnmengsel erdoor.

Snijd de komkommer, wortel en kip in 1/2 cm dikke reepjes. Snijd de surimisticks in de lengte doormidden.

Op de norivelletjes lopen lijntjes. Vouw op het middelste lijntje door, beweeg het een paar keer heen en weer. Zo krijg je halve velletjes. Leg een half velletje nori om het sushimatje. Verspreid hier een dun laagje rijst over, dit gaat het eenvoudigst met natte handen, de rijst kleeft heel erg. Leg de ingrediënten zoals op de foto op de rijst en rol het geheel op met behulp van het matje. Plak eventueel de nori vast met wat water.

Leg de sushirol op een plank, maak je mes nat onder de warme kraan of in een schaal warm water met hierin een schone doek en snijd de rol doormidden. Leg de beide gedeelten met het snijvlak aan dezelfde kant. Maak je mes weer nat onder de warme kraan, veeg schoon en snijd de beide helften in drieën, vergeet niet je mes na elke snijbeurt schoon en nat te maken.

Serveer met schaaltjes sojasaus, wasabipasta (een tipje hiervan is al pittig genoeg) en ingelegde gemberplakjes.

 

 

2 Reacties

  1. Hi Els,..
    Ik ben de moeder van Sara,.
    Ik heb van Mees & Sara gehoord dat de sushi zo goef gelukt was en dat het zo lekker heeft gesmaakt 🙂 Ik heb wel eens sushi geproeft maar dat was in de US en ik vond het toen niet lekker maar Sara heeft mij verzekerd dat ik deze sushi vast wel lekker vind 🙂 Toch ga ik eerst maar eens de zalm lasagne maken ,.. Lijkt mij ook heerlijk 🙂
    Fijne paasdagen !
    Groetjes Danielle

    1. Hoi Danielle,
      Leuk dat je mijn recepten volgt! Ik zal zorgen dat de volgende keer dan Sara en Mees sushi maken ze er een paar voor jou bewaren, zodat je weer eens kunt proeven! De lasagne is heel lekker en zeer eenvoudig om te maken.
      Groetjes Els

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.