Ik heb deze week de Kookbijbel II aangeschaft en net als de de Kookbijbel I is dit een geweldig boek. Samen met mijn zoon heb ik dit recept uitgezocht voor vanavond. De foto is gemaakt in mijn nieuwe draagbare fotostudio, de foto’s worden nu nog mooier! Zoals gewoonlijk heb ik van alles in het recept veranderd: Ik heb kippendijfilets gebruikt in plaats van de versie met bot, dit eet wel gemakkelijker. Verder heb ik tomatenblokjes uit blik gebruikt, ik vind het veel te veel werk om tomaten te ontvellen en tomatenblokjes uit blik zijn net zo lekker of zelfs nog lekkerder! Ook heb ik milde paprikapoeder gebruikt, dit omdat ik nog steeds geen pot van normaal formaat met gerookt paprikapoeder heb kunnen vinden.
Aantal personen
4
Ingrediënten
- 8 kippendijen of kippendijfilets
- 400 gram paellarijst
- 1 grote ui
- 1 rode paprika
- 3 tenen knoflook
- 2 eetlepels droge sherry
- 1 blik tomatenblokjes of 2 rijpe tomaten
- eventueel 120 gram doperwten, uit de diepvries
- 1 eetlepel (gerookt) paprikapoeder
- 2 kippenbouillonblokjes
- 1 laurierblad
- 2 eetlepels olijfolie
- zout naar smaak
- versgemalen zwarte peper naar smaak
Keukenmateriaal
- koksmes
- plank
- brede braadpan
- kookpan
- bord
Bereidingstijd
20 minuten voorbereiden, 35 minuten bereidingstijd
Bereiden
Bestrooi de kip met zout en peper. Schil de ui en hak deze fijn. Schil de knoflook en hak deze fijn. Snijd de paprika doormidden, verwijder het zaad en de zaadlijsten, was de paprika en snijd deze in kleine blokjes. Doe 1 liter water en de bouillonblokjes in de kookpan en breng deze aan de kook en zet op de laagste stand. (Kruis de tomaat aan de onderkant in, leg 10 tellen in kokend water, spoel af onder de koude kraan, verwijder het vel, snijd de tomaat door, verwijder de zaden en snijd in blokjes.)
Doe de olie in de brede braadpan en bak de kip bruin (eerst op de velkant, indien van toepassing). Leg de stukken kip op een bord. Fruit de ui en de paprika 4 minuten in de braadpan. Doe dan de knoflook erbij en bak deze 1 minuut mee. Blus de inhoud met de sherry af. Doe de kip, de tomatenblokjes, het paprikapoeder, de bouillon, de rijst, de laurier en zout en peper in de pan. Zorg dat de rijst helemaal onderstaat, voeg zo nodig extra water toe.
Zet het vuur laag en laat alles 20 minuten afgedekt op laag vuur pruttelen. Roer na 10 minuten. Bij al het vocht moet geabsorbeerd zijn en de kip moet gaar zijn. Doe er 5 minuten voor het eind van de kooktijd eventueel doperwten bij en zet het gerecht op tafel zodra de erwten gaar zijn.