Afgelopen weekend was ik weer eens in de toko, wij hebben een hele mooie in Almere, Toko Gembira. Hier hebben ze heel veel keuze. Ik heb o.a. tempe meegenomen, dit is nl. niet te koop bij mijn supermarkt, om sambal goreng tempe te maken (dit recept zal ik later posten). Verder hebben ze een uitgebreide collectie met kant en klare bumbu’s, van diverse merken, waaronder een bumbu voor lemper, rolletjes van kleefrijst gevuld met kip. Voor de liefhebber hieronder het recept met alle oorspronkelijke ingrediënten, maar met de bumbu van de toko is het net zo lekker! Voor wat extra pit heb ik Surinaamse sambal, sambal trafassie over de vulling gedaan, zie foto.
Aantal personen
4 personen
Ingrediënten
Plakrijst
- 500 g ketanrijst (kleefrijst)
- water om te stomen
- blikje kokosmelk van 400 milliliter
Vulling
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 serehstengel (citroengras)
- 2 theelepels djintan (komijn)
- 2 theelelpels ketoembar (korianderkorrels)
- 2 eetlepels olie
- 1 mespuntje kurkuma
- 500 g kippendijen
- 250 ml kokosmelk
- eventueel sambal trafassie
Keukenmateriaal
- aluminiumfolie
- plasticfolie (niet plakkend) of plastic handschoen
- koksmes
- kookpan
- bolzeef
- lepels
- oven
Bereidingstijd
40 minuten
Bereiden
Was de rijst in koud water tot het water helder is. Laat de rijst 10 minuten weken in koud water. Breng een pan water aan de kook. Leg een zeef op de pan en stoom de rijst in de zeef boven het water gaar. Voeg over 3 keer de kokosmelk toe. Schep de rijst uit de zeef als deze gaar is.
Pel en snipper de ui. Pel de knoflook. Kneus de sereh. Vijzel de knoflook en de ketoembar. Verhit de olie in een pan en fruit de ui, knoflook, serehstengel, djintan, ketoembar en kurkuma. Voeg de kippendijen toe en bak in 3 minuten rondom goudbruin. Blus af met de kokosmelk en laat langzaam in circa 10 minuten gaar koken. Haal de kip uit de pan en laat afkoelen. Pluk de kip.
Ik heb 500 gram kippendijfilet in een liter water met 2 kippenbouillonblokjes gekookt, ongeveer 25 minuten, het vlees uit elkaar gehaald. Toen wat olie in de pan gedaan, de bumbu even gebakken en het vlees meeverwarmd.
Scheur aluminiumfolie in stukken van 20×20 centimeter. Schep een paar lepels rijst op de aluminiumfolie, leg hier een stuk plasticfolie op en druk plat tot een vlak van circa 10×15 centimeter. Ik heb een chirurgenhandschoentje aangedaan, deze wat vochtig gemaakt en hiermee de rijst aangedrukt. Verwijder de plasticfolie en schep wat vulling in het midden van de rijst. Rol op als een toffee en laat in 30 minuten opstijven in de koelkast.
Serveren: Verwarm de oven voor op 160º C. Verwarm de lemper voor het serveren 2-4 minuten in de oven.