Nagerecht Stoomoven Zoet

Treacle Pudding met custard

Deze keer twee recepten tegelijk! Tijdens de workshop “Koken met de stoomoven” maakten andere cursisten dit heerlijke gerecht. Treacle Pudding is een gestoomde cake en wordt niet in de oven gebakken. De cake is daardoor heerlijk smeuïg. Je kunt de cake ook in de oven bakken, dek de cake dan niet af en bak de cake met onder- en bovenwarmte op 170°C gedurende 35 tot 40 minuten.

De custard hebben Roel en ik wel zelf gemaakt. De kunst van een goede custardvla is dat je de eidooiers met de suiker en maïzena heel goed klopt, tot de dooiers heel licht van kleur zijn. Pas op dat je de vla niet te heel laat worden, het mag niet koken. Het is jammer dat wij nog maar met z’n tweeën zijn, anders zou ik dit gerecht regelmatig maken, want de combinatie is super. En met wat vers rood fruit erbij nog lekkerder!

Aantal personen

8

Ingrediënten

Treacle pudding

  • 50 gram Golden Syrup (ahornsiroop)
  • klontje boter om de schaal in te vetten of bakspray Een afbeelding van Dr. Oetker Bakspray
  • 175 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 125 gram lichte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 1 citroen
  • 175 gram bloem
  • ½ zakje bakpoeder
  • snufje zout

Custard

  • 1½ deciliter room
  • 1 deciliter melk
  • 3 eieren (je gebruikt alleen de dooiers)
  • 45 gram suiker
  • ½ eetlepel maïzena
  • 1 eetlepel vanillesuiker/vanille-extract of 1 vanillestokje
  • snufje zout

Garnering

  • vers rood fruit (aardbeien, frambozen, bosbessen en/of bramen)

PuurGezond rood fruit

 

Keukenmateriaal

  • cakevorm
  • bakpapier
  • kwastje voor de boter en Golden Syrup
  • rasp
  • kommetje voor citroenrasp
  • keukenmachine met mixer of handmixer met beslagkom
  • aluminiumfolie
  • stoomoven of andere oven
  • kookpan
  • mengkom
  • garde of keukenmachine met mengkom en garde
  • plasticfolie

Bereidingstijd

75 minuten

Bereiden

Treacle Pudding

Bekleed de cakevorm met bakpapier en smeer de randen en het papier in met een beetje roomboter of spray in met de bakspray. Verdeel 25 gram Golden Syrup over de bodem van de cakevorm met behulp van een kwastje.

Boen de citroen goed schoon onder de hete kraan en rasp de citroen boven een kommetje.

Klop de suiker, boter en resterende Golden Syrup luchtig in de kom van de keukenmachine of met de handmixer in een beslagkom. Voeg de eieren langzaam, 1 voor 1 toe. Zorg dat het ei goed door de massa is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt.  Meng op de laagste mixerstand de bloem, citroenrasp, bakpoeder en zout door het suiker/boter/Golden Syrupmengsel.

Verdeel het cakebeslag in de cakevorm en dek goed af met een tweede vel bakpapier en aluminiumfolie. Stoom de cake 60 minuten op 100°C of bak 35-45 minuten onafgedekt in een op 170°C voorverwarmde oven met onder- en bovenwarmte.

Custard

Schenk de room en de melk in een pan en breng dit op middelhoogvuur tegen de kook aan. Als je een kookthermometer hebt, is dit 82°C. Splits de eieren, je gebruikt alleen de dooiers. Doe de eidooiers, suiker, maïzena en vanillesuiker/vanille-extract in een kom en klop dit minimaal 3 minuten met een garde of in de kom van de keukenmachine. Als je een vanillestokje gebruikt, snijd deze dan in de lengte door en haal met de achterkant van een aardappelschilmesje het merg eruit en doe dit merg bij de eidooiers, suiker en maïzena.

Blijf het eimengsel goed roeren terwijl je langzaam de hete room toevoegt. Schenk het mengsel terug in de pan en breng het langzaam tegen het kookpunt aan tot vladikte en laat de custard vooral niet koken, want dan gaat het schiften. Leg een velletje plasticfolie rechtstreeks op de vla, zorg dat er geen lucht tussen zit. Dit zorgt ervoor dat er geen vel op de custard komt.

Zet de custard apart of zet hem koud weg in de koelkast voor later gebruik.

Samenstellen

Snijd de Treacle Pudding in plakken en leg een plak op een bord. Schep er een flinke lepel custard over en garneer voor nog meer lekkerheid met vers rood fruit.