Feestelijk Nagerecht Vegetarisch

Lemon curd-meringue-ijs

Als je een ijsmachine hebt, moet je hem ook gebruiken, is het motto van vandaag. In de Foodies van juli 2020 staat dit best wel bewerkelijke recept met zelfgemaakte meringues en lemon curd. Als je hetzelfde effect wil krijgen, kun je ook kant-en-klare meringues, lemon curd en vanilleroomijs kopen, maar dat is mijn eer te na. Vrije tijd genoeg op dit moment… Het resultaat is een heerlijk zacht roomijs met een twist van citroen en het zoetje van de meringues. Ik ga dit zeker nog een keer maken.

Aantal bolletjes

ongeveer 15

Ingrediënten

Voor de meringues

  • 2 grote eiwitten
  • 45 gram fijne kristalsuiker
  • 45 gram poedersuiker
  • ½ theelepel maïzena
  • ½ theelepel azijn

Voor de lemon curd

  • 80 gram kristalsuiker
  • 3 eidooiers
  • 1 grote citroen
  • 60 gram ongezouten koude boter

Voor het ijs

  • ½ vanillestokje
  • 3 deciliter volle melk
  • 3 deciliter slagroom
  • 90 gram kristalsuiker
  • ¼ theelepel zout
  • 4 eidooiers
  • ijsblokjes

Keukenmateriaal

  • mixer of keukenmachine met mixer
  • oven met bakplaat
  • bakpapier
  • twee lepels of spuitzak met spuitmondjes
  • pan
  • rasp
  • garde
  • zeef
  • pot
  • schilmesje
  • pannetje
  • hittebestendige kom
  • spatel
  • grote kom
  • ijsmachine
  • afsluitbare bak

Bereidingstijd

1 uur + 4 uur wachttijd (of nog liever een hele nacht)

Bereiden

Meringues

Verwarm voor de meringues de oven voor (elektrisch 195°C/hetelucht 175°C). Klop de eiwitten in een keukenmachine of met een handmixer schuimig. Voeg de suiker portiegewijs toe terwijl je klopt. Klop tot het mengsel stijf en glanzend is. Voeg de maïzena en de azijn toe en klop kort verder. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en schep hoopjes van het mengsel hierop. Je kunt ook een spuitzak met spuitmond gebruiken. Bewaar een paar centimeter afstand tussen de hoopjes.

Zet de bakplaat onder in de oven en verlaag de temperatuur (elektrisch 145°C/hetelucht 125°C). Bak de meringues 60 tot 90 minuten in de oven. Ze zijn klaar als je ze op kunt tillen en het bakpapier niet meer plakt aan de meringues. Zet de oven uit en laat de meringues in de oven afkoelen, het liefst een hele nacht.

Lemon curd

Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit. Klop voor de lemon curd de suiker, de eidooiers, het citroensap en de citroenrasp in een pan en verwarm op middelhoog vuur. Blijf roeren tot de curd indikt. Laat niet koken, want dan stollen de eidooiers. Haal de curd van het vuur en roer de boter erdoorheen. Giet de curd door een zeef in een pot en laat afkoelen.

Roomijs

Splijt voor het ijs het vanillestokje en schraap het merg eruit. Breng de melk, de slagroom, de kristalsuiker, het zout, het vanillemerg en het vanillestokje in een pannetje tegen de kook aan. Maak een ijsbad met blokjes ijs in een grote kom en giet er koud water bij tot het ijs bijna onder staat. Klop de eidooiers los maar niet schuimig in een hittebestendige kom. Verwijder het vanillestokje uit de melk. Giet de melk al roerend beetje bij beetje bij de eidooiers om deze te temperen.

Schenk alles terug in de pan en zet het vuur laag. Blijf roeren met een spatel tot de room circa 80°C heeft bereikt of dikker wordt en flink begint te stomen. Giet het mengsel door een zeef in een kom en zet de kom op het ijsbad. Blijf regelmatig roeren tot de ijsbasis is afgekoeld. Leg een vel vershoudfolie direct op de ijsbasis, zodat er geen velletjes ontstaan. Ze de ijsbasis minimaal 4 uur, maar het liefst een hele nacht in de koelkast.

Giet de ijsbasis in een ijsmachine of zie de tip hieronder en laat deze draaien volgens de gebruiksaanwijzing. Schep het ijs in een bak en schep er (zoveel als je lekker vindt) lemon curd en meringues doorheen. Zet het minimaal 2 uur in de vriezer.

Serveren: haal het ijs uit de vriezer en verdeel de rest van de lemon curd en de meringues erover.

Tip

Je kunt het ijs ook zonder ijsmachine maken. Je bereidt dan het ijs volgens dit recept, maar zet de ijsbasis met kom en al in de vriezer, op het moment dat het eigenlijk in de ijsmachine moet. In de uren dat het ijs bevriest, roer je het ijs met een lepel elk halfuur door tot het niet meer lukt, om het aantal ijskristallen te reduceren.