G-QSYTB3MLZY
Italiaans Nagerecht

Frisse aardbeientiramisù met limoncello, ricotta en cantuccini

Als je een echt zomers en fris dessert zoekt dat ook nog eens eenvoudig te maken is, maak dan deze glaasjes! Zoals de meeste van jullie weten, maak ik ook zelf limoncello en ik vind het leuk om dit niet alleen bij het dessert te drinken, maar om het ook te gebruiken in het gerecht. Cantuccini kun je zelf maken, maar ze zijn ook kant-en-klaar te koop bij AH. Het zijn koekjes die dubbel gebakken zijn (biscotti in het Italiaans), daardoor zijn ze superknapperig. Ik heb ze wel eens zelf gemaakt, maar dat was voordat ik mijn blog begon. Mocht je een recept zoeken, een duidelijk recept vind je op de website van Rutger, oud-winner van Heel Holland Bakt.

Echte tiramisu maak je met mascarpone en slagroom, deze versie is een stuk lager in calorieën. Je kunt het recept van tevoren maken tot aan de garneringfase en in de koelkast bewaren. Dit is ook de reden dat mijn foto er wat wazig uitziet, het was buiten veel warmer dan in de koelkast.. De garneringaardbeien waren versgeplukt, in mijn moestuintje op het balkon waren ze net rijp.

Aantal personen

4

Ingrediënten

  • 450 gram ricotta
  • 250 milliliter Griekse yoghurt 0% vet
  • 1 (biologische) citroenen
  • 100 gram cantuccinikoekjes
  • 4 eetlepels limoncello of citroensap
  • 400 gram aardbeien
  • 80 gram honing of zoetstof naar verhouding

Keukenmateriaal

  • garde
  • rasp
  • vier mooie glaasjes
  • lepel
  • koksmes
  • snijplank
  • zeef
  • kom
  • plastic zakje
  • vleeshamer of deegroller
  • hakmolen van de staafmixer om te pureren
  • spuitzak of plastic zak

Bereidingstijd

10 minuten

Bereiden

Boen de citroen goed schoon onder een hete kraan en rasp de schil. Zeef de ricotta in een kom en meng er met een garde de geraspte citroenschil, 50 gram honing (of vervang dit door een vergelijkbare hoeveelheid zoetstof) en de yoghurt door tot een glad en homogeen mengsel.

Houd 4 cantuccini achter voor de garnering en doe de overige de cantuccini in een zakje: houd het met een hand dicht en sla met de andere met een deegroller (of met een houten stamper) op de koekjes, totdat ze grof zijn verkruimeld.

Doe 250 gram aardbeien met 30 gram honing (of vervang dit door een vergelijkbare hoeveelheid zoetstof) en 4 eetlepels limoncello (of citroensap) in het hakmolentje van de staafmixer en pureer dit, in Italië noemen ze dit Fragolina.

Leg er een lepel vol van op de bodem van elk glas en giet er een eetlepel Fragolina op. Bedek met een laag ricotta-yoghurtcrème (dit gaat het gemakkelijkst met een spuitzak). Maak een andere laag met koekjes, een met Fragolina en tot slot een laag crème. Was de aardbeien en dep ze voorzichtig droog, verwijder het kroontje en snijd ze in stukjes. Garneer hiermee de tiramisù, samen met  een cantuccini en de muntblaadjes.