HomeNagerecht Crema Catalana

Crema Catalana

Comments : 1 Posted in : Nagerecht, Vla/pudding on by : Els Tags: , , , ,

Ik was laatst in Spanje en had daar crema catalana als toetje. In het boek van De smaken van Spanje van Claudia Roden vond ik dit recept met een sinaasappel- of citroensmaakje. Gisterenavond tijdens onze tweede huiskamerrestaurantavond, was dit de afsluiter van de tapasmaaltijd.

Aantal personen

6

Ingrediënten

  • 6 grote eieren
  • 90 gram fijne kristalsuiker, plus ± 6 eetlepels voor het karamellaagje
  • 5 deciliter slagroom
  • 1 sinaasappel of citroen

Keukenmateriaal

  • grote kom
  • mixer
  • rasp
  • weegschaal
  • pan
  • braadslee
  • 6 ramequins
  • waterkoker
  • crème brûléebrander

Bereidingstijd

± 40 minuten + 4 uur in de koelkast.

Bereiden

Rasp de schil van de sinaasappel of de citroen.  Splits de eieren en doe de eidooiers in een grote kom. Voeg de suiker toe. Klop dit met de mixer tot je een bleke en romige massa hebt. De de room in een pan met met de sinaasappel- of citroenschil  en breng dit op laag vuur tegen de kook aan. Roer er langzaam het dooiermengsel door; begin met een halve soepopscheplepel. Blijf roeren, want de dooiers mogen niet schiften.
Verdeel het mengsel over 6 ramequins, maar vul ze niet tot de rand. Zet ze in een pan of braadslee en gier er zo veel kokend water bij dat ze tot de helft onderstaan (zo’n waterbad heet een bain-marie). Zet ze circa 25 minuten in een tot 150°C verhitte oven of tot de crème is opgestijfd maar in het midden nog een beetje lilt. Haal de vormpjes uit het water, laat ze afkoelen, dek ze af met plasticfolie en zet ze 4 uur of een nacht in de koelkast.
Wacht tot vlak voor het opdienen. Bestrooi elke koude crème met 1½ theelepel suiker en schud voorzichtig aan de bakjes om de suiker gelijkmatig te verdelen. Karamelliseer ze met de brander; er moet een dun laagje karamel ontstaan. Bestrooi ze opnieuw met 1½ theelepel suiker, schud opnieuw voorzichtig en karamelliseer ze voor de tweede maal. Er ontstaat daarbij een dik, knapperig, donker laagje karamel, maar maak het niet te zwart want dan gaat het bitter smaken.

1 COMMENT

One thought on : 1

  • martine
    februari 24, 2015 at 10:16 am

    lekker hoor, ik smul mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: