Nagerecht Vla/pudding

Café gourmand

We hadden weer eens kookclub, dit was lang geleden. Omdat wij de dag hierna ook Running dinner hadden, hadden we afgesproken om het niet te moeilijk te maken. Uit het boek “Chez Rachel, recepten uit de kleinste keuken van Parijs” van Rachel Khoo, komt dit recept. De basis is een crème pâtissière oftewel banketbakkersroom. Hiermee maak je 3 kleine gerechtjes, een echt grand dessert. Onderstaand volgen dus 4 recepten, het recept voor de banketbakkersroom en de 3 gerechtjes.

Aantal personen

4

Ingrediënten
Crème pâtissière
  • 120 gram eierdooiers (van circa 6 middelgrote eieren)
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 40 gram maïszetmeel (Maïzena)
  • 1 vanillestokje
  • 5 deciliter volle melk
Sinaasappelmousse
  • 1 eetlepel Cointreau of andere sinaasappellkeur
  • 4 volle eetlepels sinaasappelmarmelade
  • 1 sinaasappel
  • 1/3 recept Crème pâtissière (circa 200 gram)
  • 1 deciliter slagroom
  • 1/2 deciliter mascarpone
Zwartebessentrifle
  • 4 lange vingers
  • 4 eetlepels crème de cassis (zwartebessenlikeur)
  • 1/3 recept Crème pâtissière (circa 200 gram)
  • 50 gram zwarte bessen, zonder steeltje + 4 kleine takjes ter garnering
  • suiker (naar keuze)
  • 1 deciliter slagroom
  • 1/2 deciliter mascarpone
Aardbeientaartjes
  • 4 ronde shortbreadkoekjes of spritsen (of bak zelf de bodems van dit recept)
  • 1/3 recept Crème pâtissière (circa 200 gram)
  • 12-15 aardbeien
Keukenmateriaal
  • kom
  • mixer
  • aardappelschilmesje
  • 2 pannen
  • bakblik
  • plasticfolie
  • 8 glazen
  • spuitzak
Bereidingstijd

45 minuten voorbereiden, 1 uur rusttijd voor de crème pâtissière, bereidingstijd 20 minuten

Bereiden
Crème pâtissière

Klop de eierdooiers met de suiker licht en dik en klop er dan het zetmeel door.
Doe de melk in een pan. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap met de achterkant van een aardappelschilmesje het merg eruit. Voeg het stokje en het merg toe aan de melk. Breng de melk aan de kook en zet het vuur uit. Verwijder het vanillestokje en schenk de melk onder flink kloppen in een dun stroompje bij het eimengsel.
Doe het mengsel in een schone pan en klop voortdurend op matig vuur. Schraap langs de zijkant en over de bodem van de pan om aanbranden te voorkomen. Neem de pan van het vuur zodra de saus dik begint te worden en er een paar luchtbellen aan de oppervlakte verschijnen.

Bekleed een bakblik met plasticfolie. Schenk de banketbakkersroom in het bakblik en dek het af met plasticfolie (klop op de folie, zodat hij tegen de room plakt) en zet hem voor gebruik minstens een uur in de koelkast.

Sinaasappelmousse

Meng de likeur met de marmelade en verdeel dit over 4 glazen. Boen de sinaasappel goed schoon en rasp het oranje deel van de schil. Bewaar een beetje sinaasappelschil voor decoratie. Voeg de rest toe aan de banketbakkersroom en klop glad. Doe de slagroom en mascarpone in een kom en klop dit stijf. Schep er eerst de helft van de geklopte room/mascarpone door en dan de rest. Verdeel de mousse over de glazen en klop met elk glas op het werkvlak om eventuele luchtbellen te verwijderen. Zet het dessert minstens 1 uur in de koelkast alvorens het te serveren.

Zwartebessentrifle

Breek een lange vinger in kleine stukjes en leg deze op de bodem van een glas. Herhaal dit met nog 3 glazen. Voeg aan elk glas een eetlepel crème de cassis toe. Klop de banketbakkersroom glad. Plet de zwarte bessen een beetje en meng ze met de banketbakkersroom. Zijn ze heel zuur, voeg dan wat suiker toe. Verdeel de banketbakkersroom over de glazen en klop met elk glas op het werkvlak om eventuele luchtbellen te verwijderen. Klop de mascarpone met de slagroom stijf. Maak het dessert af met de geklopte room. Zet het minstens 1 uur in de koelkast en serveer met de takjes zwarte bessen.

Aardbeientaartjes

Klop de banketbakkersroom glad. Doe hem in een spuitzak met een ronde mond van 1 centimeter en spuit in het midden van elk koekje een klein torentje (laat wat ruimte langs de randen vrij voor de aardbeien). Halveer de aardbeien en plak ze vast met banketbakkersroom. Serveer het dessert zo snel mogelijk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.