Gebak Nagerecht

Appelrozen

Op Facebook kwam dit filmpje via mijn schoonzus Martine voorbij, echt een aanrader. Ik had net de appeloogst van de boompjes van Zoë binnen, Braeburnappeltjes. Pien had deze bomen gekocht als afscheidscadeau van de middelbare school en ze helaas niet genoeg water gegeven. We hebben toen nieuwe boompjes gekocht en de verlepte boompjes in de tuin gezet. En nu dus een hele schaal vol met appels!

Het gerecht is echt eenvoudig om te maken, superlekker en het ziet er geweldig uit. Je kan er een chic dessert van maken door er kaneelijs en slagroom bij te serveren.

Aantal personen

6

Ingrediënten
  • 3 appels met rode schil
  • ½ citroen
  • 3 theelepels jam, maakt niet uit welke
  • 2 theelepels water of likeur
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • bloem om werkvlak te bestrooien
  • kaneel naar smaak
  • poedersuiker
Keukenmateriaal
  • oven
  • bakplaat
  • snijplank
  • koksmes
  • appelboor
  • magnetronschaal om appels te garen
  • keukenpapier
  • schaaltje om jam los te roeren
  • garde
  • deegroller
  • pizzasnijder
  • muffinplaat
Bereidingstijd

50 minuten

Bereiden

Verwarm de oven voor op 225˚C, heteluchtoven op 210˚C. Was de appels. Boor het klokhuis uit de appels, en snijd deze in heel dunne schijfjes, hoe dunner hoe beter. Doe de appelschijfjes in de magnetronschaal. Pers de halve citroen uit. Doe er zoveel water bij dat ze onderstaan en doe het citroensap erbij. Doe dit 3 minuten in de magnetron op vol vermogen. De schijfjes moeten zacht worden, zodat je ze eenvoudig kunt oprollen. Giet ze af en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Neem het vel bladerdeeg. Bestrooi het schone werkvlak met bloem en rol het bladerdeeg uit, zodat je 6 stroken van 4 centimeter breed krijgt. Het snijden gaat het handigst met een pizzaroller.
Doe de jam in een schaaltje met het water of de likeur. Gebruik crème de cassis bij bosbessenjam en grand marnier bij sinaasappeljam, enz. Roer de jam met het vocht los. Verdeel de jam over de repen bladerdeeg en strooi er wat kaneel over.
Leg de appelschijfjes dakpansgewijs tot de helft van het bladerdeeg, de schil moet een stukje uitsteken. Vouw het bladerdeeg in de lengte dubbel over de appelschijfjes en rol het op. Leg de rolletjes in de muffinvorm.
Bak je appelrozen 35 minuten in de voorverwarmde over. Haal ze uit de oven en laat ze 5 minuten afkoelen. Haal ze uit de vorm en bestrooi ze met poedersuiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.