Bijgerecht Lunchgerecht Mediterraan Stoomoven Vegetarisch

Bulgursalade met gepofte bietjes, geitenkaas en walnoot

Sinds kort ben ik de gelukkige eigenaar en gebruiker van een combistoomoven van Neff. Er zit een uitgebreide instructie bij en toch hadden we het gevoel dat we niet alle functies van deze oven gebruiken. Wat is er dan leuker om bij Neff op workshop te gaan? In mijn ogen niet veel…

Een workshop bij Neff duurt 4 uur. Je krijgt eerst een uitgebreide instructie over de werking van de oven. Voor de meeste mensen zal de stoomfunctie nieuw zijn en als je regelmatig aardappelen/vlees/groenten eet, is dit best handig. Wij maakten onder andere bloemkool en venkel met de stoomfunctie: in 12 minuten heb je heerlijke groenten, waarbij je geen kruiden hoeft toe te voegen. Én de groenten houden een lekkere “bite”.

Zelf had ik de deegrijsstand al ontdekt, in plaats van 1 uur voorrijs heb je dan bij brood maar 30 minuten nodig. Pitabroodjes bijvoorbeeld (recept volgt) kan je hierdoor binnen een uur op tafel hebben.

Verder maakten we onderstaande bulgurssalade met geitenkaas. Ik weet dat veel mensen blij worden van kaas, helaas ben ik een uitzondering op de regel. Zeker blauwschimmel-en geitenkazen, ook feta, vind ik echt niet lekker. Ik probeer het ieder jaar wel een keer en tot nu toe met weinig succes. Ik zou zelf daarom in de recept de geitenkaas vervangen door buffelmozzarella of burrata. De bulgur werd mooi droog met de stoomfunctie, maar in de kookpan lukt het bij mij ook altijd.

Aantal personen

4

Ingrediënten

  • ongeveer 400 gram (choggia)biet
  • 150 gram fijne bulgur
  • 3 deciliter groentenbouillon
  • ½ eetlepel sumak
  • ½ citroen
  • 2 takjes munt
  • 4 plukjes rucola
  • 4 eetlepels walnoten
  • 100 gram verse geitenkaas
  • 2 eetlepels olijfolie extra vergine
  • zeezout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak

Keukenmateriaal

  • stoomoven
  • bakpapier
  • schaaltje zonder gaatjes in de bodem
  • maatbeker
  • koksmes
  • snijplank
  • saladeschaal

Bereidingstijd

N 90 Oven met stoom 60 cm inox B48FT78H0 B48FT78H0-1
Neff N90 combistoomoven met hide/slidedeur

75 minuten

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200°C (bij mijn oven CircoTherm hetelucht en voeg stoomstand “sterk” toe). Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de bietjes erop. Schuif de plaat in het midden van de oven en rooster de bietjes in ongeveer 1 uur gaar. Test de gaarheid door met een klein mesje in de bietjes te prikken.

Doe de bulgur met de bouillon in een ovenschaal zonder gaatjes en stoom de bulgur op de stoomstand op 100°C gedurende 12 minuten. Of kook de bulgur volgens de instructie op de verpakking.

Schil/pel de bietjes, snijd ze in kleine stukjes en meng dit door de bulgur. Breng op smaak met sumak, zout en versgemalen peper naar smaak. Knijp de citroen boven de salade uit. Snijd de munt fijn en doe deze bij de bulgur. Meng alles goed door elkaar.

Garneer de rucola op een bord/schaal en schep hierop het bulgur/bietenmengsel. 

Hak de walnoot (niet te fijn) en strooi deze over de bulgur. Verbrokkel de geitenkaas over het geheel. Maak het af door te besprenkelen met 2 eetlepels goede olijfolie extra vergine.