HomeKooktechnieken

Kooktechnieken

Hier ga ik de in mijn recepten gebruikte technieken verzamelen, het liefst YouTube-filmpjes. Ik vind de filmpjes van Allerhande heel duidelijk, en niet te lang.

Ei splitsen, komt in veel recepten voor. Ik gebruik zelf altijd nog een extra kom, hierin doe ik steeds het zojuist gesplitste eiwit. Mocht het bij het splitsen van meerdere eiwitten (zoals bij chocolademousse) een keer misgaan, dan hoef je niet alles weg te gooien.

Karamelliseren, het belangrijkst is dat je niet blijft roeren, dan gaat het nl. weer korrelen.

Groentespaghetti maken, tip van mijn dochter. Met dit apparaat gaat het heel eenvoudig! En het is een leuk filmpje, leuker dan dat van de fabrikant. Ik heb mijn apparaat bij tarwegraskoning.nl gekocht, maar daar is het helaas niet meer leverbaar. Mocht je er een willen kopen, google dan op spiraalsnijder.

Steriliseren van potten – Als je iets langere tijd wilt bewaren, moet je er zeker van zijn dat de potten die je daarvoor gebruikt steriel zijn. Gewoon afwassen is niet genoeg, zeker niet als je de potten met een gebruikte vaatdoek afdroogt. Je kunt speciale inmaakpotten kopen, maar alle glazen potten met een klikdeksel zijn geschikt. Een klikdeksel is zo’n deksel met een rondje in het midden dat niet meegeeft als de inhoud vacuüm is. Als de pot eenmaal is geopend, hoor je een klikje als je op het rondje drukt. Potten met plastic deksels zijn niet geschikt.
Kook de potten en deksels vijf minuten in water, vis ze uit het water met behulp van een stel lepels of zo, schud overtollig water eruit en laat ze met de opening naar boven uitdampen. Zodra de potten droog zijn, kunnen ze worden gevuld. Vul ze helemaal tot aan de rand, draai de deksel erop, en zet ze eventueel omgekeerd neer om af te koelen. Eenmaal afgekoeld, zul je zien dat de inhoud is gezakt, er is een vacuüm laag ontstaan omdat de hete vloeistof (of jam of wat dan ook) is ingeklonken.
Een tweede methode om te steriliseren is de volgende: Was de potten af in een heet sopje en spoel ze daarna af onder heet water. Zet ze op een bakblik en zet die in een op 120°C voorverwarmde oven tot de potten helemaal droog zijn. Laat ze in de oven staan tot je ze gaat vullen.

4s COMMENTS

4 thoughts

 • Ellen
  februari 7, 2015 at 12:13 pm

  Wat een leuk initiatief Els, ik ga je volgen en misschien zo nu en dan je recepten uit proberen. Altijd leuk om nieuwe recepten te lezen.
  Groet Ellen

  • Els
   februari 8, 2015 at 12:30 pm

   Dank voor je reactie, wil je ook laten weten wat ja van de recepten vindt? Groetjes Els

 • Lieke
  november 23, 2016 at 4:03 pm

  mooie website, ik wil je graag volgen

  • Els
   december 2, 2016 at 2:30 pm

   Beste Lieke,

   Leuk dat je mij wilt volgen! Ik hoor graag als je iets hebt uitgeprobeerd wat je ervan vindt. Groetjes Els

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.