HomeKooktechnieken, maten en tabellen

Kooktechnieken, maten en tabellen

Hier ga ik de in mijn recepten gebruikte technieken verzamelen, het liefst YouTube-filmpjes. Ik vind de filmpjes van Allerhande heel duidelijk, en niet te lang.

Ei splitsen

Afbeeldingsresultaat voor ei splitsen

ei splitsen

Dit komt in veel recepten voor. Ik gebruik zelf altijd nog een extra kom, hierin doe ik steeds het zojuist gesplitste eiwit. Mocht het bij het splitsen van meerdere eiwitten (zoals bij chocolademousse) een keer misgaan, dan hoef je niet alles weg te gooien.

Karamelliseren

Afbeeldingsresultaat voor karameliseren suiker

karamelliseren

Het smelten van suiker totdat het bruin wordt. Het belangrijkst is dat je niet blijft roeren, dan gaat het namelijk weer korrelen.

Groentespaghetti maken

Afbeeldingsresultaat voor groentespaghetti spirali

groentespaghetti

Al jaren heb ik een Spirali, gekocht naar aanleiding van een tip van mijn dochter. Met dit apparaat gaat groentespaghetti maken heel eenvoudig! En het is een leuk filmpje, leuker dan dat van de fabrikant. Ik heb mijn apparaat bij tarwegraskoning.nl gekocht, maar daar is het helaas niet meer leverbaar. Mocht je er een willen kopen, google dan op spiraalsnijder.

Au bain-marie smelten

Afbeeldingsresultaat voor au bain marie

au bain-marie smelten

Dit is iets smelten zonder dat het met de hittebron in aanraking komt, een metalen komt boven een pan met heet water. Zorg dat het water de bovenste komt niet raakt!

Steriliseren van potten

Afbeeldingsresultaat voor steriliseren van potten

steriliseren van potten

Als je iets langere tijd wilt bewaren, moet je er zeker van zijn dat de potten die je daarvoor gebruikt steriel zijn. Gewoon afwassen is niet genoeg, zeker niet als je de potten met een gebruikte vaatdoek afdroogt. Je kunt speciale inmaakpotten kopen, maar alle glazen potten met een klikdeksel zijn geschikt. Een klikdeksel is zo’n deksel met een rondje in het midden dat niet meegeeft als de inhoud vacuüm is. Als de pot eenmaal is geopend, hoor je een klikje als je op het rondje drukt. Potten met plastic deksels zijn niet geschikt.

Kook de potten en deksels vijf minuten in water, vis ze uit het water met behulp van een stel lepels of zo, schud overtollig water eruit en laat ze met de opening naar boven uitdampen. Zodra de potten droog zijn, kunnen ze worden gevuld. Vul ze helemaal tot aan de rand, draai de deksel erop, en zet ze eventueel omgekeerd neer om af te koelen. Eenmaal afgekoeld, zul je zien dat de inhoud is gezakt, er is een vacuüm laag ontstaan omdat de hete vloeistof (of jam of wat dan ook) is ingeklonken.
Een tweede methode om te steriliseren is de volgende: Was de potten af in een heet sopje en spoel ze daarna af onder heet water. Zet ze op een bakblik en zet die in een op 120°C voorverwarmde oven tot de potten helemaal droog zijn. Laat ze in de oven staan tot je ze gaat vullen.

Inhoudsmaten

Hoeveel is een eetlepel of een theelepel?

¼ theelepel/tsp 1¼ milliliter
½ theelepel/tsp 2½ milliliter
1 theelepel/tsp 5 milliliter
1 eetlepel/tbsp 15 milliliter
1 kopje (dus niet cup) 100 milliliter
¼ cup 60 milliliter
1/3 cup 80 milliliter
½ cup 125 milliliter
1 cup 250 milliliter

 

Op mijn website is alles omgerekend naar de Nederlandse maten en gewichten. Toch wil ik hier de tabel voor het omrekenen van cups naar grammen/milliliters graag vermelden.

OMREKENTABEL CUPS NAAR GRAMMEN/MILLILITERS BEPROEFDERECEPTEN.NL, hierachter te downloaden als pdf: cups naar grammen 

INGREDIËNT 1 TBSP ¼ CUP ⅓ CUP ½ CUP ⅔ CUP ¾ CUP 1 CUP
Aardappelmeel 10 gr 40 gr 53 gr 80 gr 106 gr 120 gr 160 gr
Aardappelpuree 10 gr 56 gr 75 gr 112 gr 150 gr 169 gr 225 gr
Amandelmeel 7 gr 28 gr 37 gr 55 gr 73 gr 83 gr 110 gr
Arboriorijst 13 gr 55 gr 73 gr 110 gr 147 gr 165 gr 220 gr
Basterd suiker 11,5 gr 45 gr 60 gr 90 gr 120 gr 135 gr 180 gr
Bloem 8 gr 32 gr 43 gr 65 gr 86 gr 96 gr 130 gr
Boter 15 gr 60 gr 80 gr 120 gr 160 gr 180 gr 240 gr
Broodkruim 4 gr 15 gr 20 gr 30 gr 40 gr 45 gr 60 gr
Bruine suiker 11,5 gr 45 gr 60 gr 90 gr 120 gr 135 gr 180 gr
Bulgur, ongekookt 8,5 gr 35 gr 47 gr 70 gr 94 gr 105 gr 140 gr
Cacaopoeder 6 gr 25 gr 33 gr 50 gr 66 gr 75 gr 100 gr
Cakemeel 6 gr 25 gr 33 gr 50 gr 66 gr 75 gr 100 gr
Cheddar geraspt 16 gr 42 gr 30 gr 63 gr 83 gr 94 gr 125 gr
Chiazaadjes 8,5 gr 35 gr 47 gr 70 gr 94 gr 105 gr 140 gr
Chocolade druppels 10 gr 40 gr 53 gr 80 gr 106 gr 120 gr 160 gr
Chocoladepasta 15 gr 60 gr 80 gr 120 gr 160 gr 180 gr 240 gr
Courgette geraspt 15 gr 60 gr 80 gr 120 gr 160 gr 180 gr 240 gr
Couscous 11 gr 45 gr 60 gr 90 gr 120 gr 135 gr 180 gr
Cranberry’s, gedroogd 10 gr 40 gr 50 gr 75 gr 100 gr 110 gr 150 gr
Crème fraîche 15 gr 63 gr 83 gr 125 gr 167 gr 188 gr 250 gr
Fruit vers gehakt 10 gr 40 gr 50 gr 75 gr 100 gr 110 gr 150 gr
Gort, ongekookt 7 gr 28 gr 37 gr 55 gr 73 gr 83 gr 110 gr
Griekse yoghurt 15 gr 63 gr 83 gr 125 gr 167 gr 188 gr 250 gr
Griesmeel 12 gr 50 gr 67 gr 100 gr 133 gr 150 gr 200 gr
Havermout 6 gr 22 gr 30 gr 45 gr 60 gr 65 gr 90 gr
Honing 21 gr 85 gr 113 gr 170 gr 227 gr 255 gr 340 gr
Jam 21 gr 85 gr 113 gr 170 gr 227 gr 255 gr 340 gr
Kaas, geraspt 6,5 gr 22 gr 30 gr 45 gr 60 gr 65 gr 90 gr
Kokosbloesemsuiker 15 gr 60 gr 80 gr 120 gr 160 gr 180 gr 240 gr
Kokosmeel 8,5 gr 35 gr 47 gr 70 gr 94 gr 105 gr 140 gr
Kokosolie 15 gr 60 gr 80 gr 120 gr 160 gr 180 gr 240 gr
Kokosrasp 5 gr 19 gr 25 gr 38 gr 50 gr 56 gr 75 gr
Kristalsuiker 12,5 gr 50 gr 65 gr 100 gr 130 gr 150 gr 200 gr
Kwark 14 gr 58 gr 77 gr 115 gr 153 gr 173 gr 230 gr
Macaroni 9 gr 35 gr 45 gr 70 gr 90 gr 100 gr 140 gr
Maïsmeel 10 gr 40 gr 50 gr 80 gr 100 gr 120 gr 160 gr
Maïzena 15 gr 30 gr 40 gr 60 gr 80 gr 90 gr 120 gr
Margarine 12 gr 48 gr 65 gr 95 gr 125 gr 140 gr 190 gr
Mascarpone 15 gr 63 gr 83 gr 125 gr 167 gr 188 gr 250 gr
Mayonaise 15 gr 63 gr 83 gr 125 gr 167 gr 188 gr 250 gr
Meel 8 gr 32 gr 43 gr 65 gr 86 gr 96 gr 130 gr
Noten, gehakt 10 gr 40 gr 50 gr 75 gr 100 gr 110 gr 150 gr
Noten, gemalen 7,5 gr 30 gr 40 gr 60 gr 80 gr 90 gr 120 gr
Notenpasta 15 gr 60 gr 80 gr 120 gr 160 gr 180 gr 240 gr
Paneermeel 10 gr 40 gr 50 gr 75 gr 100 gr 110 gr 150 gr
Panko 20 gr 40 gr 50 gr 75 gr 100 gr 110 gr 150 gr
Parmezaanse kaas 11 gr 22 gr 30 gr 45 gr 60 gr 65 gr 90 gr
Pindakaas 16 gr 65 gr 87 gr 130 gr 173 gr 195 gr 260 gr
Pijnboompitten 7,5 gr 32 gr 42 gr 63 gr 83 gr 94 gr 125 gr
Poedersuiker 7,5 gr 32 gr 42 gr 63 gr 83 gr 94 gr 125 gr
Quinoa, gekookt 13 gr 50 gr 60 gr 100 gr 120 gr 150 gr 200 gr
Quinoa, ongekookt 10 gr 40 gr 50 gr 80 gr 100 gr 120 gr 160 gr
Rijst 12 gr 48 gr 65 gr 95 gr 125 gr 140 gr 190 gr
Rijstbloem 12 gr 46 gr 62 gr 93 gr 123 gr 139 gr 185 gr
Roggemeel 11 gr 45 gr 60 gr 90 gr 120 gr 135 gr 180 gr
Rozijnen, gedroogd 10 gr 40 gr 50 gr 75 gr 100 gr 110 gr 150 gr
Tarwebloem 7,5 gr 32 gr 42 gr 63 gr 83 gr 94 gr 125 gr
Ui, gesnipperd 10 gr 40 gr 50 gr 80 gr 100 gr 120 gr 160 gr
Volkoren meel 15 gr 30 gr 40 gr 60 gr 80 gr 90 gr 120 gr
Wortel, geraspt 7 gr 28 gr 37 gr 55 gr 73 gr 83 gr 110 gr
Zomerfruit, bevroren 7 gr 28 gr 37 gr 55 gr 73 gr 83 gr 110 gr
Zout 20 gr 75 gr 100 gr 150 gr 200 gr 230 gr 300 gr
Zure room 15 gr 63 gr 83 gr 125 gr 167 gr 188 gr 250 gr
Vocht 15 ml 60 ml 80 ml 120 ml 160 ml 180 ml 240 ml

4s COMMENTS

4 thoughts

  • Ellen
    februari 7, 2015 at 12:13 pm

    Wat een leuk initiatief Els, ik ga je volgen en misschien zo nu en dan je recepten uit proberen. Altijd leuk om nieuwe recepten te lezen.
    Groet Ellen

    • Els
      februari 8, 2015 at 12:30 pm

      Dank voor je reactie, wil je ook laten weten wat ja van de recepten vindt? Groetjes Els

  • Lieke
    november 23, 2016 at 4:03 pm

    mooie website, ik wil je graag volgen

    • Els
      december 2, 2016 at 2:30 pm

      Beste Lieke,

      Leuk dat je mij wilt volgen! Ik hoor graag als je iets hebt uitgeprobeerd wat je ervan vindt. Groetjes Els

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.