Onze goede vrienden Eric en Galina van Olivioli importeren olie, azijn en andere delicatessen uit Mediterrane landen. Laatst hebben ze vanuit Puglia taralli in het assortiment opgenomen, echt een heerlijke snack bij de borrel. In Italië eten ze ook bij het ontbijt, naar het schijnt. Ik ben gaan zoeken naar het recept, en dit is het resultaat. Ik heb de helft met venkelzaad en de andere helft met gedroogde chilipeper gemaakt. Je krijgt een mooi soepel deeg door de olijfolie. Wij hebben met z’n tweeën het kookgedeelte gedaan, ik heb gerold en Roel heeft ze gekookt. Ik heb nog andere recepten gevonden, waarin de taralli kleiner zijn, je maakt de rolletjes dan 8 centimeter lang. De taralli zijn lekker knapperig geworden, een groot succes.
Aantal personen
Veel!
Ingrediënten
- 500 gram bloem “00”
- 125 gram heerlijke olijfolie
- 175 gram droge witte wijn
- 15 gram venkelzaad of ½ theelepel gemalen chilipeper of van beiden de helft voor 2 smaken
- 10 gram zout
Keukenmateriaal
- weegschaal
- keukenmachine of mixer met deeghaken
- kom
- bord
- kookpan
- 2 bakplaten
- oven
- 2 vellen bakpapier
Bereidingstijd
5 minuten kneden, 1 uur wachten, 20 minuten rollen/koken, 30 minuten in de oven
Bereiden
Kneed alle ingrediënten samen tot een stevig elastisch deeg. Laat het deeg een uur rusten in een grote kom die je afdekt met een bord. Werk in drie porties. Pak een derde van het deeg uit de kom en maak er een rol van met een doorsnee van ongeveer 3 cm. Verdeel de rol in kleine porties (ik had porties van 8/9 gram, vooraf gewogen op de weegschaal). Rol de porties uit tot potlooddikke rolletjes met de lengte van een aardappelschilmesje.
Maak van ieder rolletje een ring waarvan je de uiteinden samen drukt. Zo blijft de tarallo gesloten. Herhaal dit tot het deeg op is. Zet een flinke pan water op zonder het te zouten. Kook per keer een stuk of tien taralli. Schep ze uit het water als ze boven komen drijven. Laat ze afkoelen en drogen op een met bakpapier bedekte bakplaat. Verwarm de oven voor op 200°C (heteluchtoven 190°C). Bak de taralli ongeveer 30-40 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat ze afkoelen in de oven met de deur op een kier.
Taralli zonder venkelzaad zijn ook lekker. Je kunt het venkelzaad ook vervangen door sesamzaad of anijszaad. Of doe eens twee kleine gedroogde pepertjes door het deeg. Hak de pepertjes daarvoor heel fijn of gebruik zoals ik chilipeper uit een molentje. Taralli zijn lekker als tussendoortje, bij een kaasplankje of bij antipasti. Je kunt de taralli minstens twee weken bewaren in een blik of afgesloten plastic doos.