Gisteren hebben we het erg druk gehad met de voorbereidingen voor ons huiskamerrestaurant en heb ik geen tijd gehad om een recept te plaatsen. Dus vandaag weer 2 recepten! Vorig jaar heb ik regelmatig limoncello gemaakt, erg lekker op een zomerse dag na de maaltijd. Zelfgemaakte limoncello is minder zoet dan die van de slijter en dat vind ik zelf lekkerder. Zorg dat je onbespoten citroenen hebt. Het schillen van de citroen gaat heel eenvoudig met een dunschiller. In oorspronkelijke Italiaanse recepten wordt pure alcohol gebruikt, maar dat is hier nauwelijks verkrijgbaar of erg duur. Daarom gebruik ik wodka. Nadeel hiervan is wel dat de limoncello niet troebel wordt, dat lukt alleen met alcohol van 96%. Het zeven door het koffiefilter neemt behoorlijk wat tijd in beslag. De etiketten op het flesje heb ik zelf ontworpen.
Ingrediënten
- 5 grote citroenen met dikke schil
- 1 fles wodka
- 350 g suiker
- 4,5 dl water
- sap van 1 citroen
Keukenmateriaal
- grote weckpot of plastic fles van 2 liter
- dunschiller
- borsteltje
- steelpan
- weegschaal
- koffiefilter + zakjes
Bereidingstijd
15 minuten, week wachten, 10 minuten, week wachten, 30 minuten.
Bereiden
Borstel de citroenen met een zacht borsteltje onder de lauwwarme kraan af, droog ze en schil de citroenen met een dunschiller af. Doe de schillen met de wodka in een weckpot of een grote plastic fles van 2 liter, sluit af en laat minstens een week staan op een koele donkere plek, of de koelkast. Breng in een steelpan suiker en water aan de kook, voeg het sap van 1 citroen toe, kook opnieuw 1 minuut en laat vervolgens afkoelen. Schenk de siroop bij de wodka met citroenschillen en laat opnieuw een week op een koele donkere plek trekken. Schud zo nu en dan de pot om.
Zeef de alcohol dan door een kaasdoekje of koffiefilter en doe de limoncello in 2 flessen. Sluit goed af en laat minstens een week voor gebruik staan op een koele donkere plek.
Bewaar de limoncello bij voorkeur in de diepvries.