Hoofdgerecht Italiaans Vegetarisch

De allerlekkerste pizzabodem uit Napels (met een snelle tomatensaus)

Ik kwam op YouTube de filmpjes een superleuke Amerikaans-Italiaanse kok tegen, Vito Iacopelli,  gespecialiseerd in …. pizza! You can make the most perfect pizza at home with this recipe, Engels met een geweldig Italiaans accent. De filmpjes zijn echt leuk om te kijken, maar je moet wel even de tijd hebben. Ik heb het inmiddels al 5 keer gezien en vond het toch handiger om dit recept te posten, zo kan ik het zelf gemakkelijker maken. Maar als je ze wil zien, klik hier voor het filmpje over “How to Make Perfect Pizza Dough – For the House”. 

En ik moet zeggen, het is wat werk, vooral in de planning, maar dan heb je een superkrokante pizza, zeker als je hem in een pizzaoven bakt. Mijn enige probleem is nog hoe krijg ik de pizza goed van de schep af de oven in, iemand tips? Wij hebben speciaal een pizzaoven hiervoor gekocht, gestookt op pallets, gekocht bij de Sligro. Deze oven kan wel 400°C heet worden, dan is de pizza in 2 tot 3 minuten klaar. Wel de oven goed voorverwarmen, de steen moet superheet zijn.

Ik heb een aantal deegbollen ingevroren en daarna weer gebruikt. De eerste keer heb ik ze in de koelkast laten ontdooien, daarna heb ik ze weer opgebold en op 40°C 90 minuten opnieuw laten rijzen. De tweede keer heb ik ze op het aanrecht laten ontdooien, opgebold en een uur op 40°C laten rijzen. Beide keren was het deeg superlekker, dus de kamertemperatuurmethode heeft wat mij betreft de voorkeur.

Op de foto staat een andere versie met saus van La Fattoria La Vialle, picantissima (helaas uitverkocht) mozzarella en rauwe ham. Gelukkig staat het recept van de saus op hun website, ik ga dit snel maken.

Aantal personen

voor 10 pizza’s

Ingrediënten

Voordeeg:

  • 300 milliliter water
  • 5 gram droge gist
  • 5 gram honing
  • 300 gram tarwebloem tipo 00

Deeg:

  • 700 milliliter water
  • 40 gram zeezout
  • 1250 gram bloem
  • semolina om de bakplaat te bestuiven
  • extra bloem om het aanrecht te bestuiven
  • olijfolie om je handen vettig te maken

Saus:

  • 2 blikken gepelde tomaten van 400 gram
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • paar blaadjes basilicum
  • geraspte Parmezaanse kaas
  • 3 bollen mozzarella

Keukenmateriaal

  • afsluitbare bak voor voordeeg
  • deegkom of keukenmachine met deegkom en deeghaken
  • lepel
  • deegsnijder
  • staafmixer
  • koksmes/snijplank
  • schaaltje voor de tomatensaus
  • schaaltje voor de mozzarella
  • pizzasteen of pizzaoven met pizzasteen

Bereidingstijd

Deeg: 5 minuten + 1 uur wachten + 16 uur wachten + 10 minuten kneden + 15 minuten wachten + 5 minuten + 1 uur wachten + 10 minuten + 2 uur wachten

Saus: 5 minuten

Bereiden

Fase 1

Begin de middag van tevoren: Eerst maak je een voordeeg: meng 300 milliliter water, 5 gram droge gist en 5 gram honing goed door elkaar in een afsluitbare bak. Doe daarna 300 gram tarwebloem tipo 00 erbij en roer dit ook goed door. Laat het mengsel (=voordeeg) 1 uur op kamertemperatuur staan en doe de bak dan in de koelkast om een nachtje te rusten, 16 tot 24 uur.

Voordeeg na een nacht in de koelkast

Fase 2

Met keukenmachine

Doe het water in de kom van de keukenmachine. Doe het voordeeg erbij en roer dit goed door elkaar met een spatel of de deeghaak. Nu kan de helft van de bloem erbij en het zout. Roer dit een paar minuten door. Voeg dan de laatste bloem erbij en roer goed door. Dek af met plasticfolie en laat 15 minuten rusten op kamertemperatuur.

Zonder keukenmachine

Doe het water in een grote kom.  Bestuif het aanrecht met wat bloem en haal je het deeg met een deegspatel uit de kom. Kneed dit goed door, je krijgt een plakkerig deeg. Maak een bergje, zet de kom erover en wacht 15 minuten, het deeg moet rusten op kamertemperatuur.

Fase 3

Doe wat olijfolie op je handen, maak het deeg los met de deegspatel en leg het op het brandschone aanrecht. Zet je vingers eronder en til het deeg op, zorg dat de bovenkant van het deeg altijd aan de bovenkant blijft. Leg het deeg weer neer. Doe dit ongeveer 10 keer, je brengt hiermee het deeg op spanning en je krijgt een mooie gladde bol.

Doe wat olijfolie in de kom en leg het deeg met de bovenkant naar boven in de kom. Laat 60 minuten rusten op kamertemperatuur.

Fase 4

Doe de pizzasteen in de oven op de hoogste stand en laat de steen in 40 minuten heet worden.

Haal het deeg uit de kom en laat de bovenkant weer boven. Doe wat olijfolie op je hand en de deegsnijder en snijd 3 slierten. Vouw steeds een stuk naar binnen, bol het deeg op en knijp er een stuk af. Het bolletje is nu mooi strak en staat op spanning. Maak zo 10 bollen. Doe wat semolina op een bakplaat en leg de bollen erop, zorg voor genoeg = 3 cm afstand. Doe wat olijfolie op de deegballen en dek af met plasticfolie. Laat 2 uur rusten op kamertemperatuur.

Saus

Maak nu de saus: Maak het blik open en maak de tomaten fijn met de staafmixer. Doe de tomaten in een schaal, voeg het zout en de olijfolie toe. Scheur de basilicum in stukjes en roer dit erdoor.

Laat de mozzarella goed uitlekken en snijd het in stukken van 1½ centimeter. Snijd het niet te klein, dan verbrandt het in de oven. Doe de stukken in een schaaltje.

Fase 5

Doe wat semolina op de deegbollen en de deegspatel. Pak een bord en doe hier ook een flinke laag semolina op. Schuif de spatel onder het deeg en leg het deeg op het bord met de semolina. Bestrooi het aanrecht met een beetje semolina. De top van het deeg moet boven blijven. Duw vanuit het midden de lucht naar de zijkanten. Draai het deeg en duw verder. Draai het weer terug en trek het deeg uit, zodat je een grotere plak krijg. Trek met je handen het deeg verder uit. Schep wat saus op de pizza en smeer het uit. Doe wat Parmezaanse kaas erop en daarna de mozzarella. Doe wat olijfolie over de hele pizza.

Schuif de pizzaschep met één beweging onder de pizza en breng de pizza weer in model. Doe het in de oven en trek de pizzaschep met 1 beweging onderuit (dit is bij ons nog niet zo goed gelukt, dus). Bak tot de rand goudbruin is, in mijn pizzaoven is dat 2 tot 3 minuten, maar in de oven in de keuken kan dit een paar minuten langer duren.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
%d bloggers liken dit: