Hoofdgerecht Italiaans Pasta Vis

Cannelloni met krab, rivierkreeftjes en wortel

Het is kookboekenweek van 8 tot en met 17 november en de bieb organiseert daarom een wedstrijd. Ik vind het leuk om daaraan mee te doen en heb vrijdag weer een fijn uurtje op mijn favoriete afdeling doorgebracht. Ik heb twee boeken uitgezocht, een ter inspiratie voor de kookclub en het boek van Bart van Olphen, “Bart’s Fish Tales”. In mijn boekenkast staat al een kookboek van Bart, “Vis in blik” en het boek uit de bieb is ook weer erg mooi. Vanavond wordt het een recept met krab uit blik. Nu is het vrij lastig geworden om krab in blik te kopen, AH en Jumbo verkopen het niet meer, echt jammer, want ik vind krab superlekker. Gelukkig verkoopt de Sligro het nog wel en had ik laatst 3 blikjes ingeslagen. In het recept van Bart staat dat er 400 gram krab gebruikt wordt, dit leek mij wat veel. Ik heb 1 blikje krab gebruikt en een bakje rivierkreeftjes.

Verder was ik de pompoen vergeten met boodschappen doen, deze heb ik vervangen door winterwortel, ook erg lekker. Ik heb gedroogde lasagne voorgekookt, dit vond ik veel gedoe. In dezelfde tijd maak ik verse lasagne, dat ga ik de volgende keer zeker doen, want dit recept is de moeite van herhaling waard!

Aantal personen

4

Ingrediënten

  • 4 grote winterwortels
  • 2 tenen knoflook
  • bakje verse tijm
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 blikje krabstukjes (140 gram netto gewicht)
  • 100 gram rivierkreeftjes uit de koeling
  • 6 lasagnevellen (liefst koelvers)
  • 100 gram Parmezaanse kaas of Pecorinokaas
  • 50 gram roomboter
  • 60 gram tarwebloem
  • 5 deciliter halfvolle melk
  • 1 deciliter passata
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak

Keukenmateriaal

  • bakplaat
  • bakpapier
  • steelpan
  • garde
  • maatbeker
  • koksmes
  • snijplank
  • kom
  • ovenschaal
  • eventueel kookpan, schuimspaan
  • schone theedoek

Bereidingstijd

Voorbereiding wortel en saus 10 minuten, 30-40 minuten oventijd, 10 minuten maken van cannelloni, 30 minuten oventijd, totaal 80-90 minuten

Bereiden

Vulling

Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de wortel en snijd deze in stukken. Pel de knoflook en hak deze fijn. Leg twee takjes tijm apart en haal de blaadjes van de overige takjes tijm. Leg de stukken wortel op de bakplaat, sprenkel de olie erover en doe de knoflook en de tijm erover. Maal zout en peper naar smaak erover en hussel goed door. Rooster de wortel 30-40 minuten of langer, totdat de wortel zacht is geworden. Haal dan de plaat uit de oven en hak de wortel fijn en doe dit in een kom. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Snijd de rivierkreeftjes in stukjes en doe dit samen met de krab bij de wortel, meng goed door. Rasp de Parmezaanse kaas of Pecorinokaas.

Saus

Smelt voor bechamelsaus de boter in de steelpan op laag vuur, de boter mag niet bruin worden. Zodra de boter gesmolten is, doe je de bloem erbij. Roer met de garde door de boter en laat het al roerend 1 minuut garen. Doe de helft van de melk erbij en blijf roeren totdat de saus dikker wordt en alle klontjes weg zijn. Voeg dan de rest van de melk toe en blijf roeren tot een gebonden saus. Doe de passata erbij en roer door. Maal peper en zout naar smaak erboven en roer dit erdoorheen. Als de saus wat te dik blijkt te zijn, verdun dan met nog wat melk.

Samenstellen

Als je gedroogde lasagnebladen gebruikt, breng dan in een pan ruim water aan de kook. Kook de bladen 6 minuten. Ik heb dit steeds per 2 bladen gedaan, want de bladen gaan snel aan elkaar plakken. Spoel de bladen af onder de koude kraan en leg ze op een schone theedoek. Als je verse bladen gebruikt, leg deze dan zonder voor te koken op een schone theedoek.

Doe een laag bechamelsaus in de ovenschaal. Verdeel het wortel/krab/rivierkreeftjes mengsel over de bladen en rol deze op. Leg de cannelloni in de saus en verdeel de rest van de saus over de cannelloni. Bestrooi met de kaas en zet de schaal 30 minuten in de oven tot de saus aan de bovenkant mooi bruin is geworden. Serveer de schaal met wat takjes tijm over de cannelloni.