www.beproefderecepten.nl
Hoofdgerecht Indonesisch Oosters Vlees

Babi ketjap van varkenswangen

Varkenswangen zijn een onbekend gedeelte van het varken, dat wil zeggen, in de supermarkt kan je het niet vinden. Gelukkig heb ik als kleine zelfstandige passen van de meeste groothandels en bezoek ik deze regelmatig. Bij mijn laatste bezoek aan de Makro (helaas niet in Almere) heb ik ze gekocht en vandaag heb ik er babi ketjap van gemaakt. Babi is Indonesisch voor varken en ketjap is bij de meeste van jullie neem ik aan wel bekend. Het is wel een klusje om de vliesjes van de wangen af te halen, maar gelukkig is dit recept ook heerlijk met varkenslappen, deze zijn wel gewoon in de supermarkt te koop!

Aantal personen

4

De varkenswangen ontvliezen, boven in stukjes, daaronder zonder vlies, onder met vlies

Ingrediënten

  • 4 varkenswangen
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes geperste knoflook
  • 2 cm fijn gesneden gember
  • 1 theelepel oestersaus
  • 2 eetlepels zoete sojasaus (ketjap manis)
  • 1 theelepel suiker
  • 2 eetlepels olie (maïs of arachideolie)
  • 150 ml water
  • zout
  • peper

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • dunschiller
  • braadpan

Bereidingstijd

15 minuten + 90 minuten kooktijd

Bereiden

Snijd het vlees in stukken. Pel de knoflook en schil de gember met een dunschiller. Pel de ui, snijd deze doormidden en daarna in dunne ringen.
Doe de olie in de braadpan en verhit deze op hoog hoog vuur. Voeg het vlees toe en schroei de stukken vlees tot ze een goudbruine kleur hebben.
Doe de uiringen erbij en bak deze glazig. Voeg er de geperste knoflook en gember aan toe en af en toe roeren.
Voeg het water bij, blijf roeren. Laat het vlees even sudderen. Als het water kookt, voeg dan zout, suiker, sojasaus en oestersaus toe. Zet het vuur laag en laat de babi ketjap minimaal 90 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg naar eigen smaak een beetje zout en/of peper toe.