www.beproefderecepten.nl
Hoofdgerecht Vegetarisch

Zuurkoolstamppot met paddenstoelen

Zuurkool vind ik altijd erg lekker, maar ik eet het niet zo vaak omdat Mees er niet van houdt. Als ik de mogelijkheid heb, dan maak ik het voor ons tweeën klaar. Toen ik boodschappen ging doen, zag ik bij de receptenkaarten bij AH dit recept. Ik heb het klaargemaakt met (dure) paddenstoelen voor pasta, maar wij vonden allebei de kastanjechampignons het lekkerst, dat scheelt weer in de kosten. Kastanjechampignons kosten € 1,99 voor 400 gram, de paddenstoelen voor pasta € 2,99 voor 200 gram. Ik kon geen verse dragen krijgen bij mijn AH, ik heb gedroogde gebruikt, dit was ook prima!

Aantal personen

4

Ingrediënten
  • 3 tenen knoflook
  • 1,2 kilo iets kruimige aardappelen
  • 750 gram verse zuurkool
  • 4 uien
  • 15 gram verse dragon of 2 theelepels gedroogde dragon
  • 400 gram kastanjechampignons
  • 1 theelepel olijfolie
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • zout naar smaak
  • 30 gram ongezouten boter (alle varianten mogelijk)
  • 1 deciliter halfvolle melk
  • 2 eetlepels fijne mosterd
  • 75 gram Parmigiano Reggiano of pecorino
Keukenspullen
  • koksmes
  • snijplank
  • dunschiller
  • zeef
  • kookpan
  • pureestamper
Bereidingstijd

30 minuten

Bereiden

Pel de knoflook. Schil de aardappelen met de dunschiller, snijd in gelijke stukken en kook in een pan ruim water samen met de tenen knoflook in 20 minuten gaar. Spoel ondertussen de zuurkool in een zeef onder koud stromend water. Kook in 15 minuten in een laagje water op laag vuur. Snijd ondertussen de rest van de knoflook fijn en de uien in halve ringen. Snijd de blaadjes van de dragon fijn. Snijd de kastanjechampignons in kwarten.
Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak de ui 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, de helft van de dragon en alle paddenstoelen toe en bak op hoog vuur 5 minuten. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Giet de aardappelen met de knoflook af, doe terug in de pan en stamp fijn met de pureestamper. Giet de zuurkool af en meng met de melk, mosterd, Parmigiano Reggiano, de rest van de boter, de dragon, peper door de puree. Serveer de zuurkoolstamppot met de gebakken paddenstoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.