Hoofdgerecht Vis

Zuurkoolquiche met zalm en lente-ui

Uit de delicious. komt dit recept voor een heerlijke hartige taart. Wij houden van zuurkool, maar onze Mees niet en daarom eten we het eigenlijk nooit. Jammer! Maar gelukkig eet hij ook nog wel eens elders en was er gelegenheid voor ons om dit recept uit te proberen. Ik heb het met verse zalmfilet gemaakt, maar ik denk dat het met gerookte zalm nog meer smaak heeft. Münsterkaas is bij de supermarkt te koop, het is een zachte roodkorst kaas van koemelk, met een sterke geur en heerlijke smaak. Het heeft mij 15 tot 20 minuten gekost om de Münster-kaas in piepkleine blokjes te snijden, een volgende keer leg ik hem eerst 1-2 uur in de diepvries, dan schijn je de kaas te kunnen raspen.

Aantal personen

4

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg* (270 g) of 6 plakjes diepvriesbladerdeeg
  • 500 gram verse zuurkool, uitgelekt
  • 300 g zalmfilet, in reepjes
  • 4 eieren
  • 200 ml slagroom
  • 250 g Münster–kaas**
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes
  • versgemalen peper naar smaak
  • zout naar smaak
  • boter of olie om in te vetten
  • (bloem om te bestuiven)

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • zeef
  • kwastje
  • quichevorm van 24 cm Ø, ingevet
  • (deegroller)
  • vork
  • mixer of garde
  • kom om eieren en room in op te kloppen

Bereidingstijd

1 tot 2 uur vriezertijd, 15 minuten voorbereiden, 35 minuten baktijd

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200ºC. Laat eventueel het diepvriesbladerdeeg ontdooien. Laat de zuurkool uitlekken in een zeef. Snijd de zalmfilet in reepjes.
Snijd de kaas in piepkleine blokjes. Je kunt de kaas ook raspen nadat je ‘m eerst 1-2 uur in de diepvries stevig hebt laten worden.

Vet de quichevorm in met wat olie of boter, gebruik hiervoor een kwastje. Als je diepvriesbladerdeeg gebruikt, bestrooi dan het aanrecht met bloem en rol uit tot een plak die iets groter is dan de vorm. Bekleed de quichevorm met het deeg en prik de bodem hier en daar in met een vork. Verdeel de zuurkool en de zalmreepjes over de deegbodem. Verdeel daarover de lente-uiringen.
Klop de eieren los met de slagroom. Roer de kaas erdoor. Breng op smaak met peper en weinig zout (de kaas en eventueel de zalm zijn al zout) en schenk over de zuurkoolvulling.
Bak de quiche in de voorverwarmde oven in ± 35 min. goudbruin en gaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.