Dit mooie en lekkere recept is van Yvette van Boven en komt uit de Delicious. van november 2020. Ik heb le puy-linzen gebruikt. Ik hield veel linzen over, hiervan heb ik twee dagen later linzenburgers gemaakt, dit recept volgt. In plaats van Taggiasche olijven gebruikte ik Olive all’Arancia van een van mijn favoriete Italiaanse winkels, Fattoria La Vialla. Een aantal jaar geleden hebben wij dit bedrijf in Toscane bezocht, een prachtig biologisch bedrijf. Zij maken van alles, van sauzen tot kaas en van wijn tot koekjes.
Verder over dit gerecht: het is een smaakbommetje in je mond, zout, zuur, zoet, fris, koriander, alles combineert met elkaar. Het oranje van de mandarijnen geeft kleur aan het gerecht en de zeebaars is eenvoudig in de oven klaar te maken. Ik at er bospeen uit de stoomoven bij. Genieten maar!
Aantal personen
4
Ingrediënten
- 300 gram berglinzen of Le puy-linzen
- 3 sjalotten, fijngesnipperd
- 7 mandarijnen
- 1 citroen
- zout naar smaak
- versgemalen zwarte peper naar smaak
- 4 eetlepels echt goede olijfolie, bijvoorbeeld Cortijo la Monja Arbequina
- 4 wilde zeebaarsfilets
- 3 eetelepels Taggiasche olijven of Olive all’Arancia
- 15 gram koriander
- 15 gram peterselie
- 1 teen knoflook
- ½ theelepel gerookte-paprikapoeder
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- rasp
- citruspers
- oven met grill
- kookpan
- bakpapier
- blender of hakmolen van de staafmixer/keukenmachine
- middelgrote kom
Bereidingstijd
45 minuten, waarvan 15 minuten oventijd
Bereiden
Pel de sjalotten en de knoflook en snijd ze fijn. Snijd de koriander en platte peterselie fijn. Rasp de schil van 3 mandarijnen. Pers deze mandarijnen en de citroen uit.
Zet de oven op bovenwarmte en verwarm voor op 180°C of zet de grill aan.
Kook de linzen in goed gezouten water gaar in± 20 min. Meng intussen de sjalotten, mandarijnrasp en sap van de mandarijn en citroen met de olijfolie. Maal zout en peper erboven en besmeer de visfilets met de helft van dit sjalotten-mandarijnmengsel. Leg de filets op een stuk bakpapier op een bakplaat. Halveer de overige mandarijnen en leg ze ernaast.
Bak de vis in 12-15 minuten – afhankelijk van de dikte van de vis – net gaar. Heb je een kernthermometer in je oven, zet deze dan om 65°C.
Meng intussen de rest van het sjalotten-mandarijnmengsel met de olijven, koriander, peterselie, knoflook en het gerookte-paprikapoeder in een middelgrote kom. Bedek de vis ermee en schuif nog even terug in de oven om iets op de warmen.
Dien de vis op met een schep linzen erbij en de gebakken mandagrijn ernaast om erover uit te knijpen. Lekker met snel in de wok gebakken spinazie of bospeen uit de stoomoven (15 minuten op 100°C).