Een van mijn alleroudste kookboeken is Pizza’s en Pasta en de fijne Italiaanse keuken van Renato Rudatis uit 1988. Alle blaadjes liggen los, zo vaak heb ik erin gekeken. Dit is een van de recepten die ik regelmatig heb gemaakt. Het fijne van dit recept is dat je het van tevoren kan bereiden en als je bezoek er is, het gewoon in de oven kan zetten. De dragon geeft er een heel speciale smaak aan. In het originele recept worden zeetongfilets gebruikt, maar ik neem altijd zalmforelfilet. Haal wel goed de graatjes eruit met een vispincet of een goed schoongemaakte tang uit de gereedschapskist. Het is erg lekker met (verse) pasta.
Aantal personen
4
Ingrediënten
- 4 zalmforelfilets van elk 250 gram
- zout
- peper uit de molen
- sap van 1 citroen
- een paar druppels Worchestersaus
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 1 bosje slauitjes
- 100 gram zwarte en groene olijven
- 1 deciliter witte wijn
- 1 pak gezeefde tomaten (500 gram)
- 1 laurierblad
- ½ bosje dragon
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
- 1 mespunt suiker
- 2 borrelglaasjes droge sherry
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- koekenpan
- zeef
- ovenschaal
Bereidingstijd
15 minuten voorbereiden en 10-15 minuten oventijd
Bereiden
Pel de ui en snijd deze fijn. Snijd de slauitjes in kleine stukjes. Hak de dragon fijn. Laat de tomatenblokjes uitlekken in een zeef. Was de filets onder stromend water. Dep de filets droog. Bestrooi ze met zout en peper. Besprenkel ze met citroensap en Worcestersaus en laat dit 5 tot 10 minuten intrekken. Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur, en fruit hierin de ui glazig. Voeg de slauitjes toe en fruit deze kort mee. Voeg de olijven, witte wijn, gezeefde tomaten, laurier en dragon toe. Voeg hierna de tomatenblokjes, versgemalen peper, zout, suiker en sherry toe. Proef de saus, voeg eventueel extra kruiden toe. Rol de visfilets op en zet deze rechtop in de ovenschaal. Giet de saus erover. Doe de schaal in de voorverwarmde oven en laat de vis 10 tot 15 minuten stoven. Serveer direct.