HomeFeestelijk Zalmfilet met romige vermouth/dragonsaus en spinazie

Zalmfilet met romige vermouth/dragonsaus en spinazie

Posted in : Feestelijk, Hoofdgerecht, Vis, Voorgerecht on by : Els Tags: , , , , , , , , ,

Het inlezen voor het kerstmenu is begonnen en vanavond heb ik een recept met zalm uit de Volkskrant gemaakt. Na het testen lijkt mij het lekkerst om dit met Kerstmis als voorgerecht te maken. Dragon blijkt iedere keer weer een droppige touch in een recept. Ik beken dat ik een een roomboterangst heb, “boter maakt dik”. Ik worstel bijna mijn hele leven al met mijn gewicht en boter en suiker zijn voor mij “no go area’s”. Voor dit gerecht maak ik voor een keer een uitzondering…

Eerste Kerstdag eten we met ons gezin en dit recept lijkt na het maken zeer geschikt als voorgerecht, met de helft van de hoeveelheden. We hadden geen Nouilly Pratt in huis, maar wel vermout uit Figueres. We hebben zitten smullen, de combinatie van de saus met de zalm was heerlijk. Voor wie nooit nooit dragon heeft gegeten, het is een smaaksensatie met anijs/dropsmaak die bijna niet te bevatten is. De zalm voor vanavond heb ik bij de Lidl gekocht en 2 minuten per kant biedt een supermooie structuur in de zalm.  Op de foto zie je gegratineerde aardappeltjes met broccoli uit de diepvries van de Lidl, ook een aanrader (€1,79 voor 4 gratins).

Aantal personen

4

Ingrediënten

  • 250 gram tomaten
  • 4 zalmfilets (à 125-150 gram)
  • 2 deciliter Noilly Prat of andere vermouth
  • 1 grote sjalot
  • 125 milliliter crème fraîche
  • 30 gram roomboter
  • 5 takken verse dragon, fijngehakt
  • 600 gram verse spinazie
  • 1 kleine sjalot
  • 2 tenen knoflook

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • steelpan
  • 2 koekenpannen
  • staafmixer met beker
  • lepel
  • aluminiumfolie

Bereidingstijd

Bereiden

Bestrooi de zalmfilets rondom met zout en peper en laat ze op een bord op kamertemperatuur komen.

Saus

Pel de sjalot en snijd deze fijn. Dit hoeft niet al te nauwkeurig, want je gaat de saus toch fijnmaken met de staafmixer. Breng in de steelpan water aan de kook. Kruis de tomaten in en dompel ze 10 seconden in het kokende water. Spoel de tomaten af onder de koude kraan en verwijder de velletjes van de tomaten. Verwijder de zaadjes en snijd de tomaten in blokjes. Giet de steelpan leeg en droog deze af.

Doe de Noilly Prat (of andere vermouth) met de tomatenstukjes, sjalot en zout en peper naar smaak aan de kook. Zet het vuur laag en laat de saus in 10 tot 15 minuten inkoken tot de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid. Doe de saus in de beker van de staafmixer en maak de saus fijn.

Spinazie

Pel de sjalot en de knoflook en snijd deze fijn. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de ui en knoflook tot de ui glazig ziet. Doe de spinazie er in gedeelten bij en bak tot de spinazie gaar is.

Zalm bakken

Verwarm de boter in de koekenpan tot de bruis is verdwenen, pas op dat het niet aanbrandt! Leg de zalm in de boter en bak de filets 2 minuten per kant.  Schep steeds met de lepel de hete boter over de vis. Zet het vuur laag en leg de vis op de aluminiumfolie. Vouw de folie dicht, zodat de vis warm blijft.

Saus afmaken

Klop de tomatensaus en de crème fraîche door het bakvet van de vis en laat dit nog 2 minuten zachtjes koken. Haal ondertussen de blaadjes van de dragon en hak deze fijn. Roer de dragon door de saus.

Serveren

Schep de spinazie op 4 borden en leg de zalmfilets erop. Druppel saus om de spinazie heen en garneer met een takje dragon.

Print Friendly, PDF & Email

%d bloggers liken dit: