Hoofdgerecht Vis

Zalmburger met Chinese kool, gele paprika en dilleroom

Roel had op de markt zalmstaarten gekocht om te roken, het recept hiervoor zal ik later posten. Hij had 3 staarten gekocht, bij elkaar 1,3 kilo, wel wat veel om te roken. Uiteindelijk hebben we de grootste staart gerookt en de andere staarten van het vel ontdaan en van de graat gesneden, best wel een klusje. Van deze zalmstukjes heb ik onderstaande burgers gemaakt, superlekker! Vooral de citroenschil geeft een sublieme smaak aan de zalmburgers. Uiteraard kan je ook gewoon zalmfilet kopen, dat is alleen wel wat duurder. Ik kon geen minihamburgerbroodjes vinden en heb gewone hamburgerbroodjes gebruikt. De gebakken Chinese kool met paprikareepjes is heerlijk als “sla” op het broodje.

Aantal personen

4

Ingrediënten
  • 500 gram zalmfilet zonder huid
  • 1 volle eetlepel bloem
  • 1  bio(citroen)
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 gele paprika
  • 400 gram Chinese kool
  • 125 gram zure room (1 bekertje)
  • 1 kleine sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 2 theelepels kappertjes
  • 2 eetlepels dille
  • 8 mini-burgerbroodjes of 6 gewone hamburgerbroodjes
  • 1 rode ui
Keukenmateriaal
  • koksmes
  • snijplank
  • keukenmachine
  • koekenpan
  • fijne rasp
  • kommetje voor de saus
Bereidingstijd

± 30 minuten

Bereiden

Boen de citroen goed schoon en rasp de schil, zorg dat je alleen het gele gedeelte raspt. Pel de sjalot en de knoflook  en snijd ze zeer fijn. Hak de kappertjes fijn. Snijd de dille fijn. Snijd de Chinese kool in de lengte door en snijd hem dan in reepjes. Snijd de paprika in de lengte door, was hem en snijd ook deze in reepjes. Snijd de zalmfilet in stukjes. Pel de rode ui en snijd deze in dunne ringen.

Maal in de keukenmachine de zalmfilet fijn, doe dit eventueel in 2 porties. Meng de bloem, citroenrasp en zout en peper naar smaak door het zalmgehakt. Vorm er met vochtige handen 8 (of 6) burgertjes van.

Verhit in een koekenpan 2 eetlepels olijfolie. Roerbak de paprikareepjes 2 minuten. Schep de kool erdoor, zet het vuur lager en bak de kool in 5 minuten beetgaar.

Meng intussen de zure room met de sjalot, de knoflook, de kappertjes, de dille en peper naar smaak.

Verhit intussen in een koekenpan de rest van de olie. Bak de zalmburgertjes in 6 tot 8 minuten bruin en gaar.
Snijd de broodjes open. Beleg de onderste helften van de broodjes met een beetje kool, een zalmburger, een lepeltje dillecrème en de uienringen. Leg de bovenste helften erop en steek er evt. een prikker door. Zet de burgers op een schaal en serveer de rest van de kool apart erbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.