zalm mosterd dille Japanse mayonaise
Hoofdgerecht Vis

Zalm met kruidige mosterdkorst

Ik houd zelf erg van vis, het maakt mij niet uit welke vis en of die wel of niet gefileerd is. De meeste mensen om mij heen houden niet van graatjes, dus eten we meestal gefileerde vis. Dit zalmrecept is heel goed voor te bereiden als je gasten hebt, het hoeft dan alleen nog maar 15 minuten in de oven. Let wel op dat het niet te gaar wordt, ik gebruikte de kernthermometer van mijn oven, maar bij Ikea zijn ook uitstekende kernthermometers te koop voor € 9,99.

Japanse Kewpie mayonaise is te koop bij de meeste supermarkten, ik haal het zelf bij de Amazing Oriental, want daar is het veel goedkoper (bij AH 160 gram voor € 3,49, bij Amazing Oriental 450 gram voor € 4,54). Voor dit recept heb je maar 75 gram nodig, met de mayonaise die over is kun je bijvoorbeeld een heerlijke dip maken door er srirachasaus door te roeren, verhouding 3 delen mayonaise, 1 deel srirachasaus. Je kunt de Japanse mayonaise ook vervangen door dikke mayonaise te mengen met wat citroensap.

Wij serveerden dit gerecht als hoofdgerecht zonder bijgerechten, want we hadden risotto met geroosterde tomaat en venkel als voorgerecht en dat gerecht is nogal voedzaam. Als je niet zo’n vullend voorgerecht hebt, zou ik het serveren met gebakken aardappeltjes (uit de oven).

Aantal personen

4

Ingrediënten

  • 1 zalmfilet van ongeveer 800 gram
  • zout naar smaak
  • versgemalen (zwarte) peper naar smaak
  • 2 theelepels ahornsiroop of vloeibare honing
  • 75 gram Japanse (Kewpie) mayonaise
  • 2 eetlepels Dijonmosterd
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 (biologische) citroen
  • 15 gram dille
  • 15 gram bladpeterselie

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • oven
  • grote ovenschaal (waar de vis inpast)
  • bakpapier
  • (kernthermometer)
  • aluminiumfolie
  • kleine kom
  • spatel
  • rasp
  • nog een kom

Bereidingstijd

15 minuten + 20 minuten oventijd + 10 minuten rusten

Bereiden

Verwarm de oven voor op 250°C.

Bekleed een grote ovenschaal met bakpapier. Leg de zalm met het vel omlaag erin en bestrooi royaal met zout en peper.

Pel de knoflook en hak deze fijn. Meng in een kleine kom de ahornsiroop/vloeibare honing, mayonaise, mosterd, knoflook, komijnzaad, korianderzaad en wat zout en peper. Bestrijk de vis gelijkmatig met de helft van dit mengsel en bak 15 tot 20 minuten in de oven of tot de vis gaar is (kerntemperatuur 55°C). Neem de zalm uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.

Snijd intussen de dille en bladpeterselieblaadjes fijn. Rasp de schil van de citroen en meng in een kom met de fijngesneden kruiden. Snijd de citroen in vieren.

Haal de aluminiumfolie van de zalm en bestrooi de zalm met de kruidensalade. Serveer de zalm met het overgebleven mayonaisemengsel en de citroenparten.