Hoofdgerecht vegan Vegetarisch Weight Watchers (WW)

Volkorenpasta puttanesca

We hadden mooie volkorenpasta meegenomen uit Italië, tijd om er iets mee te maken. Uit het boek “Flavour” van Yotam Ottolengi komt dit superlekkere recept. Het is niet veel werk en het is echt een smaakexplosie. Je gebruikt maar 1 pan, de pasta gaart in dezelfde pan waarin je de rest van de ingrediënten bakt, dat scheelt weer afwas. Verder was het een mooie gelegenheid om onze nieuwe elektrische kaasrasp te gebruiken, ook meegenomen uit een winkeltje in Noli.

Het gerecht is dan niet meer vegan, als je het vegan wilt houden, dan kun je edelgistvlokken gebruiken of zeekraal.

In mijn recept staan meer tomaten dan in het originele recept, je kunt er eventueel ook een blik kerstomaatjes van Mutti bijdoen.

Ik gebruik altijd tomatenpuree van Mutti, deze zit in een tube en is daardoor makkelijk te doseren en je hoeft nooit iets weg te gooien.

Moeilijkheidsgraad

Makkelijk

Aantal personen

4

Ingrediënten

  • 2½ eetlepel olijfolie
  • 6 tenen knoflook
  • 1 blik kikkererwten van 400 gram
  • 2 theelepels scherp gerookt paprikapoeder
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad
  • 1 eetlepel tomatenpureeEen afbeelding van Mutti Dubbel tomatenconcentraat
  • zout
  • 40 gram peterselie
  • 1 citroen
  • 3 eetlepels fijne kappertjes
  • 100 gram kalamataolijven zonder pit
  • 500 gram cherrytomaatjes of 2 blikken Mutti kerstomaatjes
  • 2 theelepels suiker of zoetstof
  • ½ eetlepel karwijzaad
  • 250 gram volkorenpasta
  • 2 deciliter water
  • 2 Maggi groentebouillonblokjes
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • eventueel pecorinokaas of Parmezaanse kaas ter garnering

Keukenmateriaal

  • koksmes
  • snijplank
  • vijzel
  • geel/groen sponsje
  • kommetje
  • citroenrasp
  • hapjespan met deksel
  • maatlepel ter grootte van ½ eetlepel en 1 eetlepel
  • 2 kleine schaaltjes
  • citroenrasp
  • maatbeker
  • zeef
  • keukenpapier

Bereidingstijd

40 minuten

Bereiden

Voorbereiding

Pel de knoflook en hak of pers deze fijn. Doe kikkererwten in een zeef, vang eventueel het vocht (aquafaba) op voor later gebruik en spoel de kikkererwten af onder de kraan. Laat het goed uitlekken en dep het heel goed droog met keukenpapier, anders kun je het niet krokant bakken.

Rooster het karwijzaad in de pan en doe het in een vijzel. Kneus het zaad.

Snijd de peterselie grof.

Boen de citroen met een geel/groen sponsje schoon met heet water. Rasp de schil boven een kommetje van de citroen.

Snijd de olijven doormidden.

Bereiding

Doe 2 eetlepels olijfolie, de gehakte knoflook, de kikkererwten, het scherp gerooktepaprikapoeder, het komijnzaad, de tomatenpuree en ½ theelepel zout in een hapjespan met deksel. Zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Bak alles 12 minuten onder af en toe roeren tot de kikkererwten lichtknapperig zijn, misschien moet je het vuur iets lager zetten als ze te snel bruin worden. Schep 1/3 van de kikkererwten uit de pan en houd ze apart als garnering.

Roer in een kleine schaal de peterselie, citroenrasp, kappertjes en olijven door elkaar. Doe twee derde van het peterseliemengsel in de hapjespan, samen met de cherrytomaatjes, de suiker/zoetstof en het karwijzaad en laat het 2 minuten op halfhoog tot hoog vuur koken gedurende 2 minuten. Voeg de volkorenpasta, bouillon, 3/4 theelepel zout en 2 deciliter water toe en breng aan de kook. Zet het vuur halfhoog, doe het deksel op de pan en laat de pasta in 12-14 minuten beetgaar koken.

Roer de rest van het peterseliemengsel door de pasta en garneer met de achtergehouden gebakken kikkererwten en een royale hoeveelheid versgemalen zwarte peper.