Sinds de blikken met tomaat van het merk Mutti bij AH te koop zijn, koop ik geen andere meer. Temeer omdat de tomaten in blik van goedkope merken zijn geplukt met behulp van moderne slavernij. Bij Mutti gebruiken ze geen mankracht, maar machines. Voor wie deze aflevering nog wil zien, klik hier.
Dit recept komt uit de Delicious.magazine van september. Deze keer was Yotam Ottolenghi de hoofdredacteur. Hij is een van de weinige kookboekauteurs waarvan ik geen boek in mijn bezit heb, dus ik was erg nieuwsgierig naar zijn recepten.
Wij hadden nog diepvrieskabeljauw die nodig op moest en de overige ingrediënten heb ik als hobbykok eigenlijk altijd wel in huis. Volgens Yotam zijn de viskoekjes de volgende dag nog lekkerder en dat was ook zo! Ik gebruikte Mutti kerstomaatjes in plaats van tomatenblokjes, dat zag er nog mooier uit. Ik heb de diepvriesvis in blokjes gesneden en dit met alle ingrediënten voor de viskoekjes in de keukenmachine gemalen.
Aantal personen
4
Ingrediënten
viskoekjes
- 3 sneetjes witbrood zonder korstjes (60 gram in totaal) of 40 gram paneermeel
- 600 gram kabeljauw-, heilbot-, heek- of koolvisfilets (MSC) zonder vel en graat, eventueel diepvries
- 1 middelgrote ui
- 4 tenen knoflook
- 30 gram platte peterselie
- 30 gram koriander
- 1 eetlepel gemalen komijnzaad
- 1½ theelepel zout
- 2 grote eieren
- 4 eetlepels olijfolie
tomatensaus
- 2½ eetlepel olijfolie
- 1½ theelepel gemalen komijnzaad
- ½ theelepel mild paprikapoeder
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- 1 middelgrote ui
- 135 milliliter witte wijn
- 400 gram kerstomaatjes, blik Mutti
- 1 rode chilipeper
- 1 teen knoflook
- 2 theelepels fijne kristalsuiker
- ½ theelepel zout + extra
- versgemalen zwarte peper
- ongeveer 2 deciliter water
- 2 eetlepels muntblaadjes
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- braadpan
Bereidingstijd
80 minuten
Bereiden
tomatensaus
Pel de ui en snijd deze fijn. Snijd de chilipeper in de lengte door, verwijder de zaadlijsten en het zaad en snijd de chilipeper fijn. Pel de knoflook en snijd deze fijn. Snijd de muntblaadjes grof.
Verhit de olijfolie in een braadpan en doe de specerijen en ui erin. Smoor alles 8 tot 10 minuten tot de ui helemaal gaar is . Giet de wijn erbij en laat 3 minuten koken . Doe de tomaten, chilipeper, knoflook , suiker, zout en een beetje zwarte peper in de pan en laat de saus 15 minuten pruttelen tot hij vrij dik is. Proef, breng op smaak met zout en peper en zet opzij.
viskoekjes
Pel de ui en snijd in grove stukken. Pel de knoflook. Haal de peterselie- en korianderblaadjes van de steeltjes.
Maal het brood in de keukenmachine tot kruim. Doe de vis en de overige ingrediënten behalve de olijfolie erbij. Vermeng alles goed en vorm er met de handen koekjes van 2 centimeter dik en 8 centimeter doorsnede van. Het zullen er 8 worden . Laat ze eventueel in de koelkast opstijven . Je kunt ook paneermeel aan de koekjes toevoegen , maar doe dat met mate, de koekjes moeten echt vochtig zijn.
Verhit de helft van de olijfolie in een koekenpan en bak de koekjes in 3 minuten aan elke kant goudbruin. Voeg bij de volgende
portie de rest van de olie toe. Leg de viskoekjes naast elkaar in de tomatensaus, je kunt ze tegen elkaar aan drukken zodat ze allemaal in passen. Voeg zoveel water toe dat koekjes deels onderstaan. Zet de deksel op de pan en laat de vis op heel laag vuur 15 tot 20 minuten sudderen in de tomatensaus . Draai het vuur uit en laat de koekjes in de open pan minstens 10 minuten opstijven voor je ze warm of op kamertemperatuur serveert. Bestrooi met wat munt.
Lekker met rijst, bulgur, couscous of brood en gebakken spinazie.