HomeHoofdgerecht Vegetarische lasagne met gegrilde groenten

Vegetarische lasagne met gegrilde groenten

Posted in : Hoofdgerecht, Italiaans, Lunchgerecht, Mediterraan, Slank, Vegetarisch, Weight Watchers on by : Els Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vorige week heb ik dit recept bedacht om mijn assortiment lasagne uit te breiden, ik kon in mijn kookboeken nergens een lekker en slank recept vinden, helaas. Ik vervang een aantal lasagnevellen door plakken gegrilde groenten, zoals courgette, wortel en paprika. De paprika rooster ik op 300°C in de oven. Uiteraard worden de lasagnevellen weer huisgemaakt met mijn electrische pasta-apparaat en de tuinkruiden worden in mijn eigen tuin geplukt! Het is wel wat werk, maar het resultaat is geweldig, je hebt niet het gevoel dat je slanke lasagne eet. Bestellen kan via www.lasagnewhatelse.nl, wel graag een dag van tevoren…

Aantal personen

4-6

Ingrediënten

  • 3 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie + extra om de contactgrill in te vetten
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 takjes tijm
  • 3 blaadjes salie
  • 3 takjes marjoraan/oregano
  • 2 pakken passata di pomodoro(tomatenpulp)
  • 1 groentenbouillonblokje
  • 250 milliliter water
  • 1 courgette
  • 1 winterwortel
  • 4 (punt)paprika’s
  • 300 gram zuivelspread light
  • 80 gram geraspte kaas 30+
  • 200 gram tarwebloem tipo 00 voor pasta
  • 2 middelgrote eieren
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 6 cherrytomaatjes

Keukenmateriaal

  • staafmixer met hakmolen
  • hapjes- of braadpan met deksel
  • grote plastic zak of grote afsluitbare schaal
  • contactgrill of andere grill
  • koksmes
  • snijplank
  • keukenmachine met deegkom
  • pastamachine/deegrol of opzetpastastuk voor de keukenmachine
  • oven
  • bakplaat
  • bakpapier
  • boterkwastje
  • lasagneschaal van 20×30 cm
  • kommetje

Bereidingstijd

20 minuten voorbereiding, 1 uur kooktijd, 30 minuten bereidingstijd

Bereiden

Verwarm de oven voor op de hoogste stand, bij mij is dag 300°C. Pel de ui en de knoflook. Ris de blaadjes van de rozemarijn, tijm en marjoraan. Verwijder het harde steeltje van de salie. Doe de ui, knoflook, rozemarijn, tijm, salie, marjoraan en olijfolie en de hakmolen van de staafmixer en hak deze fijn. Verwarm de hapjes- of braadpan op middelhoog vuur en doe de inhoud uit de hakmolen in de pan. Bak dit vijf minuten. Voeg dan het water, de passata en groentenbouillonblokje toe en breng dit aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur laag en doe je een deksel op de pan. Laat de saus een uur pruttelen.

Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg hier de paprika op. Bak de paprika’s 10 minuten in de oven, het vel is nu hier en daar zwart. Haal de paprika uit de oven en doe ze in een plastic zak of afsluitbare schaal. Sluit de zak of schaal en laat ze afkoelen. Draai de oventemperatuur naar 175°C. Schil de winterwortel en snijd deze in plakken van ½ centimeter. Leg ze op de bakplaat waar je net de paprika’s op hebt gebakken en bak de wortel 15 minuten, tot ze zacht zijn.

Verwarm de contactgrill op de hoogste stand. Als je deze niet hebt, kan je ook een grillpan of barbecue gebruiken. Snijd de boven- en onderkant van de courgette en snijd ze in plakken van ½ centimeter (6 plakken). Vet de grill in met wat olijfolie en grill de courgette aan twee kanten tot je bruine strepen ziet en de courgette gaar is. Haal de paprika uit de zak/schaal en trek het velletje van de paprika. Snijd de paprika aan 1 kant open en verwijder ook de steel en de zaden.

Maak de pasta volgens dit recept. Rol uit tot dunne plakken. Roer 200 gram zuivelspread door de tomatensaus. Roer de geraspte kaas door de resterende zuivelspread. Bedek de bodem van de lasagneschaal met saus en leg hier 1 laag lasagnevellen op. Doe hier een laag saus over en leg 1 laag courgette erop. Leg hier weer een laag saus op en dan een laag paprika. Weer een laag saus en dan een laag lasagnevellen. Weer saus en dan wortel. Weer saus en dan courgette. Weer saus en dan lasagnevellen. Weer saus en dan paprika. Weer saus en dan lasagnevellen. Dek af met de laatste saus en smeer dan het zuivelspread/kaasmengsel erover. Snijd de cherrytomaatjes in de lengte doormidden en leg deze op de lasagne. Bak de lasagne 35 minuten. Laat de lasagne 15 minuten rusten voordat je hem aansnijdt of nog beter, eet hem de volgende dag. Je warmt hem dan 20 minuten op in een oven op 150°C.

Smartpoints

9 bij 6 personen

%d bloggers liken dit: