Je zult wel denken: vegetarische eend? In de Nederlandse supermarkten vind je vooral kipstuckjes (ik haat de “ck”), gehacktsoorten en andere minder te definiëren vleesvervangers. Bij de oriëntaalse supermarkt kan je ook vegetarische eend, kip, varken en abalone kopen, allemaal in blik. De laatste drie heb ik nog niet uitgeprobeerd, maar dat ga ik zeker doen. De “eend” is gemaakt van gluten, sojasaus, suiker, sojaolie en zout. Het lijkt zelfs of er nog een vel op de eend zit! De textuur is prima, bijna niet van echte Pekingeend te onderscheiden. Wij aten het met mie in plaats van de pannenkoekjes die er eigenlijk bij horen en een heerlijk groentegerecht met onder andere Shanghai paksoi, oesterzwammen en Chinese tofu.
Aantal personen
2
Ingrediënten
- 1 blikje vegetarian mock duck (Amazing Oriental)
- 100 gram shiitake paddenstoelen
- 100 gram taugé
- 1 teen knoflook
- 2 eetlepels honing
- 2½ eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel vijfkruidenpoeder
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 150 gram oesterzwammen
- 4 kropjes Shanghai paksoi of 2 gewone paksoi
- 1 pakje silken tofu, bijvoorbeeld Dynasty Tofu Zacht (Amazing Oriental)
- 1½ eetlepel zwarte bonensaus
- 4 deciliter water
- 2 groentebouillonblokjes
- 2 Spaanse pepers
- 5 centimeter gember
- 4 tenen knoflook
- 2 eetlepels aardappelzetmeel
- 3 eetlepels koud water
- 2 lentje-uitjes
- 1/3 komkommer
- hoisinsaus naar smaak
- 150 gram eiermie
Keukenmateriaal
- koksmes
- snijplank
- schaal
- 2 grote koekenpannen of wokken
Bereidingstijd
45 minuten, inclusief marinadetijd
Bereiden
Maak het blikje met vegetarische eend open en laat dit uitlekken. Snijd de vegetarische eend in stukken van 1 centimeter. Doe de honing, 1 eetlepel sojasaus en de vijfkruidenpoeder in een schaal en roer dit goed door. Meng de eend erdoor en laat dit 30 minuten marineren.
Snijd ondertussen de shiitake in plakjes. Pel de knoflook en snijd deze in plakjes. Was de taugé. Doe 1 eetlepel olie in de koekenpan of wok en bak de knoflook en de shiitaki tot de shiitake gaar zijn. Haal van het vuur en meng direct met de taugé en de vegetarische eend.
Meng alle ingrediënten voor de Chinese groenten door elkaar tot een saus behalve de olie, paksoi, oesterzwammen en tofu. Verhit een koekenpan of wok met wat olie, bak de paksoi, oesterzwammen en tofu drie minuten op hoog vuur. Giet de saus erover, goed roeren en doe dan het water en het bouillonblokje erbij. Doe het vuur lager en laat 5 minuten sudderen. Meng het aardappelzetmeel met het water en bind de saus hiermee. Kook ondertussen de mie volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Snijd de lente-uitjes in dunne reepjes en doe dit ook met de komkommer. Serveer de vegetarische eend met de komkommer, lente-uitjes, hosinsaus , Chinese groenten en mie. Eet smakelijk!